Escaladarea stincilor

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Timpul afectat pentru executarea escaladarii determina si el modul de actiune (comportare) al militarilor. De exemplu, daca nu s-a prevazut initial odihna militarilor in bivuac, acestia nu vor porni pe un traseu greu accesibil, care sa nu poata fi parcurs pina la caderea noptii.

Calculul timpului necesar pentru catarare se face cu cea mai mare atentie, tinindu-se seama si de eventu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Escaladarea stincilor

Timpul afectat pentru executarea escaladarii determina si el modul de actiune (comportare) al militarilor. De exemplu, daca nu s-a prevazut initial odihna militarilor in bivuac, acestia nu vor porni pe un traseu greu accesibil, care sa nu poata fi parcurs pina la caderea noptii.

Calculul timpului necesar pentru catarare se face cu cea mai mare atentie, tinindu-se seama si de eventualele situatii neprevazute, provocate de oboseala, intemperii, erori de traseu etc. Pe de alta parte orarul unei escaladari se stabileste avindu-se in vedere posibilitatile celui mai slab militar din grupa (echipa), ora de plecare in misiune si itinerarul de parcurs.

Alegerea traseului pentru escaladare se face numai dupa un studiu detaliat al acestuia (cind este posibil se analizeaza si fotografiile aeriene si terestre ale terenului, descrierile tehnice etc.), precum si al hartilor militare si turistice. De asemenea, daca se poate, traseul se cerceteaza de la distanta cu binoclul.

La studierea traseului se precizeaza:
-- durata escaladarii, in ore;
-- posibilitatea de retragere atunci cind nu se poate escalada pe o portiune inaccesibila;
-- gradul de dificultate pe portiuni atit pentru urcare, cit si pentru coborire (la acest punct se studiaza portiunile mai dificile si metodele ce ar fi necesare pentru escaladarea respectiva, precum si materialele tehnice);
-- zonele periculoase si masurile de siguranta ce se impun a fi luate in plus;
-- locurile mai indicate pentru instalarea bivuacului (cind este cazul).

Inainte de plecare pe traseu o importanta primordiala trebuie sa se dea pregatirii echipamentului, materialelor si hranei (cind este cazul). In acest scop se constata daca materialele alpine si echipamentul sint in perfecta stare si apoi se repartizeaza pe militari, in functie de antrenamentul fiecaruia si de sarcina pe care o are in grupa (echipa). Obiectele sau alimentele de acelasi fel se asaza in ranite diferite, pentru ca pierderea unei ranite sa nu lipseasca complet grupa (echipa) de lucruri absolut necesare.

Inainte de a incepe escaladarea militarii trebuie sa cunoasca si sa aplice urmatoarele reguli:
-- militarul nu trebuie sa porneasca intr-o escalada cu gindul de a stabili un record, ci de a termina traseul in bune conditii, menajindu-si fortele in vederea indeplinirii misiunii de lupta primite;
-- portiunile dificile ale terenului se parcurg folosindu-se toate mijloacele de alpinism absolut necesare, fara a face exces si fara a brava;
-- militarii isi vor menaja fortele pe toata durata traseului, tinind seama ca dozarea nejusta a efortului face sa se resimta oboseala tocmai la parcurgerea unui ultim obstacol sau la intilnirea cu inamicul.

Timpul nu trebuie irosit in mod inutil pe parcurs;
-- in mod deosebit, in perioada aprilie-mai, cind incepe dezghetul, escaladarile grele se vor efectua numai in primele ore ale diminetii, in care scop marsul de apropiere de inamic se executa pe timp de intuneric;
-- mersul este mult usurat daca in timpul deplasarii se vorbeste cit mai putin, daca nu se bea apa des si in cantitate mare, daca nu se maninca prea mult si nu se fumeaza;

-- cind situatia tactica permite, in punctul de unde incepe escaladarea se face o halta, cu care prilej se procedeaza la o ultima recunoastere a traseului: se stabilesc punctele de reper mai importante, se schiteaza drumul care va fi urmat, se apreciaza conditiile de escalada (stinca uda, friabila, uscata etc.), cu alte cuvinte, inainte de a fi escaladat, traseul va fi "urcat" cu privirea, cercetindu-se cu binoclul portiunile cele mai dificile.

Aceasta recunoastere este avantajos sa se faca din puncte dominante, de unde se poate urmari tot itinerarul.In principiu se alege itinerarul cel mai usor si mai sigur. Creasta unui munte constituie in general drumul cel mai bun pentru a ajunge in virful lui. Pantele ofera in schimb adesea posibilitatea de a folosi mai multe trasee pe acelasi perete. Atunci cind se deviaza de la traseu trebuie sa se revina la locul abandonarii. Capul de coarda trebuie sa priveasca inapoi pe timpul escaladarii, pentru a-si fixa in memorie aspectul terenului vazut de la inaltime.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.