Esantionarea

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Esantionul este un subset, un extras, un numar de persoane extras din acea populatie. Populatia este considerata infinita, practica nu putem studia un numar infinit de cazuri.Comportamentele, scorurile, punctajele obtinute obtinute prin masurarea esantionului sunt utitlizate pentru a deduce, estima prin inferenta statistica scorurile sau comportamentele pe care le-am obtine daca am testa intreaga [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Esantionarea

Esantionul este un subset, un extras, un numar de persoane extras din acea populatie. Populatia este considerata infinita, practica nu putem studia un numar infinit de cazuri.Comportamentele, scorurile, punctajele obtinute obtinute prin masurarea esantionului sunt utitlizate pentru a deduce, estima prin inferenta statistica scorurile sau comportamentele pe care le-am obtine daca am testa intreaga populatie.

Reprezentativitatea esantionlui
Un esantion este reprezentativ cand scorurile in esantion au aceleasi caracteristici ca si ale populatiei din care a fost extras. Procedura fundamentala pentru constituirea unui esantion reprezentativ este selectia aleatoare (randomizarea). Nu este mereu cazul sa esantionam (ex : mergem la un centru de plasament si testam o trasatura de personalitate).In tehnicile de randomizare toti membrii populatiei au aceeasi sansa de a fi selectionati intr-un esantion si toate posibilele esantioane au aceeasi sansa de a fi selectionate in cercetare. Criteriul de baza este probabilismul, deci avem :

Stabilirea marimii esantionului (cat selectionam). Principiul fundamental - numarul de participanti consuderat acceptabil pentru a forma un esantiom reprezentativ depinde de tipul de cercetare. Astfel, pentru cercetarile corelationale sunt suficienti 30 de participanti pentru a forma un esantion reprezentativ (se accepta ca de la 30 de subiecti distributia este normala). Pentru cercatarile experimentale si cvasiexperimentale( similar cu experimentul cu exceptia ca participantii nu sunt repartizati aleator in cele 2 grupuri, am gasit grupurile deja formate).

Pentru cercetarile descriptive (ex : aviatorii) un numar de 20% din populatia respectiva este suficient. Cu cat populatia este mai mare procenrtul este mai mic. Ex : 20% din 1000 de pers = 200 pers ; 10% din 5000 de pers = 500 de pers. Pentru populatii mici (sub 100 persoane) esantionul este aproximativ egal cu populatia. Pentru populatii medii (in jur de 500 de pers) aprox. 20%. Pentru populatii mai mari (este 5000 pers) aprox 400 pers dar si un esantion de 1% poate fi semnificativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.