Eros si Phyche

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Fiind un pasionat cititor, el a dobandit cunostinte vaste in diverse domenii, ceea ce i-a dat posibilitate sa scrie lucrari cu un continut variat.Cea mai cunoscuta lucrare a lui Apuleius este romanul fantastico-satiric, "Metamorfoze" sau "Magarul de aur" in care autorul intretese o multime de episoade. Romanul are forma unei povestiri la persoana intai, a aventurilor prin care a trecut eroul princ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eros si Phyche

Fiind un pasionat cititor, el a dobandit cunostinte vaste in diverse domenii, ceea ce i-a dat posibilitate sa scrie lucrari cu un continut variat.Cea mai cunoscuta lucrare a lui Apuleius este romanul fantastico-satiric, "Metamorfoze" sau "Magarul de aur" in care autorul intretese o multime de episoade. Romanul are forma unei povestiri la persoana intai, a aventurilor prin care a trecut eroul principal, Lucius, un nobil grec original din corint, care vrea sa cunoasca minunile Tesaliei. In cadrul acestui roman, autorul nareaza minunatul basm al lui "Amor si Psyhe" din care rezulta ca dreptatea triumfa in cele din urma, iar rautatea este aspru pedepsita.

"A fost odata intr-o tara un rege si o regina care aveau trei fete, tustrele de o rara frumusete. Dar oricat de incantatoare erau cele doua mai mari, puteai sa gasesti in graiul omenesc cuvinte de lauda cu care sa le slavesti cum se cuvine, pe cand frumusetea celei mai mici era atat de neobisnuita, atat de minunata, incat nu putea fi exprimata si chiar indestul de laudata din cauza saraciei de cuvinte a graiului omenesc."

Toti veneau de pretutindeni sa vada aceqasta rara frumusete. Lumea o venera ca pe o zeitate. Venus, zeita frumusetii, fiind data uitarii, cauta sa se razbune. Cheama pe Amor, fiul ei, caruia ii cere sa insufle rivalei sale dragoste pentru un om nedemn, facand-o astfel nenorocita. Intre timp celelalte doua surori se maritasera, Psyhe ramanand necasatorita. Disperat, tatal ei consulta oracolul din Milet, care-i porunceste sa-si lase fiica pe varful unei stanci. Dupa indeplinirea poruncii, Psyhe este luata si lasata de un Zefir pe o pajiste, intr-o vale.

Ea zareste acolo "Nu departe de cursul acestei ape se inalta un palat regesc, construit nu de maini omenesti, ci cu o arta intr-adevar divina. De cum treci pragul acestui palat, simti ca te aflii in locuinta splendida si incantatoare a vreunei divinitati. Intr-adevar, tavanele, imbracate in tablii artistic sculptate in fildes si in lemn de lamai, sunt sustinute de coloane de aur. Toti peretii sunt acoperiti in intregime cu basoreliefuri in argint, reprezentand animale salbatice si domestice care pareau ca se misca si vin spre tine, cand intrai inauntru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.