Erori legate de constructia chestionarului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Liceu

- Numarul intrebarilor poate fi privit ca o sursa potentiala de erori. Un chestionar serios nu trebuie sa aiba intrebari putine, dar trebuie sa tina seama de timpul pe care subiectul il poate acorda acestei activitati. Subiectul poate manifesta plictiseala, dezinteres, nerabdare, asa incat intrebarile din partea fianala vor primi raspunsuri superficiale, eronate. Numarul intrebarilor conduc chiar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Erori legate de constructia chestionarului

- Numarul intrebarilor poate fi privit ca o sursa potentiala de erori. Un chestionar serios nu trebuie sa aiba intrebari putine, dar trebuie sa tina seama de timpul pe care subiectul il poate acorda acestei activitati. Subiectul poate manifesta plictiseala, dezinteres, nerabdare, asa incat intrebarile din partea fianala vor primi raspunsuri superficiale, eronate. Numarul intrebarilor conduc chiar la oboseala operatorului.

Se recomanda ca numarul intrebarilor unui chestionar sa fie cuprins intre 25 si 50. 25-50 de intrebari nu obosesc subiectul si nici operatorul, 40 de minute fiind suficiente pentru aplicarea chestionarului. Apar erori si in cazul in care ordinea intrebarilor dupa functia lor, nu este respectata. Dupa functie, se diferentiaza: intrebari introductive de spart gheata, de trecere sau tampon, filtru, bifurcate, "de ce?", de control, de identificare.

Nerespectarea ordinii intrebarilor poate duce la aparitia reactiilor negative ale subiectului, acesta putand sa refuze sa raspunda datorita unor situatii delicate, cum ar fi: existenta la inceputul chestionarului a intrebarilor de identificare sau chiar a unor intrebari dificile.Poate aparea efectul halo, de contagiune al raspunsurilor, prin iradierea sentimentelor sau organizarea logica a intrebarilor. Cercetarile efectuate pana in acest moment au evidentiat ca aceleasi intrebari asezate in alta ordine duc la rezultate diferite.

subiectului i se sugereaza variantele de raspuns atunci cand el in fapt nu are un raspuns. Utilizarea chestionarelor cu raspunsuri inchise, presupune din partea operatorului, o buna cunoastere a realitatii astfel incat subiectul investigat sa aiba opinii si cunostinte bine cristalizate despre tema respectiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.