Erori in evaluarea didactica

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 8.30

nivel: Facultate

Referat despre Erori in evaluarea didactica
1.
-efectul “halo”. Aprecierea se realizeaza prin extinderea unor calitati depistate secvential la intrega conduita didactica a elevului
- aprecierea unui elev, la o anumita materie, se face potrivit situatiei obtinute la alte discipline. Efectul are ca baza psihologica faptul ca impresia partiala iradiaza, se extinde as[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Erori in evaluarea didactica

Referat despre Erori in evaluarea didactica
1.
-efectul “halo”. Aprecierea se realizeaza prin extinderea unor calitati depistate secvential la intrega conduita didactica a elevului
- aprecierea unui elev, la o anumita materie, se face potrivit situatiei obtinute la alte discipline. Efectul are ca baza psihologica faptul ca impresia partiala iradiaza, se extinde asupra intregi personalitati a elevului. Cei mai expusi elevi ai acestui efect sunt fie elevi de frunte, fie elevi cei slabi.

Profesorii, in ciuda unor judecati anticipate, nu mai observa unele lipsuri ale elevilor buni, dupa cum nu sunt dispusi sa constate unele progrese ale elevilor slabi. Pentru diminuarea consecintelor negative, presupuse de acest efect, se poate apela la mai multe modalitati practice. Recurgera la examene externe este o prima strategie. La aceste examene sunt atrasi profespri de la alte scoli, care vor realiza corectarea. Apoi, o alta strategie benefica poate fi extindera lucrarilor cu caracter secret, care asigura anonimatul celor apreciati.
In evaluarea conduitei se pot identifica doua variante ale efectului
“halo”.
O prima ipostaza este constituita de efectul “blind”, caracterizat prin tendinta de a aprecia cu indulgenta persoanele cunoscute comparativ cu cele necunoscute. “Noul venit” este intampinat cu mai multa circumspectie. O a doua concretizare este data de eroarea de generozitate. Aceasta intervine atunci cand educatorul are anumite motive in a manifesta o anumita indulgenta: tendinta de a prezenta o realitate la modul superlativ, dorinta de amasca o stare de lucruri reprobabila, interesul de a pastra “neintinata onoarea clasei” etc.
2.
Efectul Pygmalion sau efectul oedipian. Aprecierea rezultatelor obtinute de un elev este influentata de parerea pe care profesorul si-a format-o despre capacitatile acestuia, parere care adevenit relativ fixa. Intr-un fel, la fel ca si in mitologia greaca, ideile si opiniile evaluatorului determina aparitia fenomenului. Predictiile profesorilor nu numai ca anticipa, dar si faciliteaza aparitia comportamentelor invocate. Increderea in posibilitatile elevilor si convingerea manifesta ca sunt capabili de reusita constituie modalitati de diminuare sau de anihilare a consecintelor a acestui efect.

3. Ecuatia personala a examinatorului. Fiecare cadru didactic isi structureaza criterii proprii de apreciere. Unii profesori sunt mai generosi, uzitand valorile de “sus” ale scarii valorice, altii sunt mai exigenti, exploatand cu precadere valori intermendiare sau de “jos”.

O serie de profesori folosesc nota in chip de modalitate de incurajare, de stimulare a elevului, alta parte dintrte profesori recurg la note pentru a masura obiectiv sau chiar de a constrange elevul pentru a depune un efort suplimentar. Unii apreciaza mai mult originalitatea solutiilor, altii conformitatea cu informatiilor predate. O ipoteza aparte a efectului discutat exigenta diferita pe care o manifesta examinatorii. Diferentele se pot evidentia atat la acelasi examinator, pe parcursul anului de invatamant, sau intre evaluatorii de la scoli diferite.

4. Efect de contrast. Apare prin accentuarea a doua insusiri contrastante, care survin imediat in timp si spatiu. In mod curent, profesorii au tendinta sa opereze o comparare si o ierarhizare a elevilor. Se intampla ca, de multe ori, acelasi rezultat sa primeasca o nota mai buna daca urmeaza dupa un rezultat mai slab (in sensul ca dupa o lucrare slaba, una buna va fi si mai buna), sau sa primeasca o nota mediocra daca urmeaza imediat dupa raspunsurile unui candidat care a dat raspunsuri excelente. Constientizarea efectelor datorate contiguitatii probelor de catre profesorul examinator constituie un prim pas pentru eliminarea consecintelor nedorite asupra notarii.

5. Efectul ordine. Datorita unor fenomene de inertie, profesorul mentine cam acelasi nivel de apreciere pentru o suita de raspunsuri care, in realitate, prezinta anumite diferente calificative. Examinatorul are tendinta de a nota identic mai multe lucrari diferite, dar consecutive.

6. Eroarea logica. Consta in substituirea obiectivelor si parametrilor importanti ai evaluarii prin obiective secundare, cum ar fi acuratetea si sistematizarea expunerii, efortul depus de elev pentru a preveni la anumite rezultate (fie ele chiar mediocre), gradul de constiinciozitate etc. Abaterea se justifica uneori, dar nu trebuie sa devina o regula.

Unele erori sunt facilitate de specificul disciplinei la care se realizeaza evaluarea. Obiectele de invatamant riguroase, exacte se preteaza la o evaluare mai obiectiva, pe cand cele umaniste si sociale predispun la aprecieri marcate de subiectivitatea profesorului.
Efectele si din implicarea factorilor de personalitate, atat cele cei care tin de profesor, cat si cei care tin de elevi. Satrea de moment, oboseala si factorii accidentali pot influenta, de asemenea, aparitia unor erori in evaluare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.