Ernest Chausson

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.91

nivel: Liceu

Melodica sa pastreaza pe alocuri pecetea tonului meditative, elegiac al muzicii maestrului sau.Ernest Chausson a lasat un numar relativ mic de lucrari. Din creatia sa simfonica amintim Simfonia in Si bemol major, "poemul dragostei si al Marii", pentru voce si orchestra, poemul pentru vioara compus in 1896. Din lucrarile sale camerale se remarca un concert pentru pian, vioara si cvartet de coarde s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ernest Chausson

Melodica sa pastreaza pe alocuri pecetea tonului meditative, elegiac al muzicii maestrului sau.Ernest Chausson a lasat un numar relativ mic de lucrari. Din creatia sa simfonica amintim Simfonia in Si bemol major, "poemul dragostei si al Marii", pentru voce si orchestra, poemul pentru vioara compus in 1896. Din lucrarile sale camerale se remarca un concert pentru pian, vioara si cvartet de coarde si un cvartet de coarte care insa a fost terminat dupa moartea autorului. De asemenea, a scris cicluri de lieduri pe texturi de Verlaine, Maeterlinck.
Poemul pentru vioara si orchestra

A fost compus in anul 1896 cu trei ani inaintea mortii autorului, si este fara indoiala cea mai apreciata si cunoscuta pagina din creatia lui Chausson. Insasi titlul lucrarii, corespunzator continutului, a impus compozitorului folosirea unei forme concertante libere. Poemul op. 25, este scris in forma libera a unui Rondo. Pastrand succesiune tripentapartita (A-B-A-B-A), include si sectiuni ca punte, dezvoltare, concluzie si coda. Principiul ciclic se afirma in revenirea temei principale si a unor fragmente tematice cu caracter motivic, de fiecare data cu o alta semnificatie.

Poemul este dedicat violonistului belgian Eugene Ysaye, un artist cu totul remarcabil prin profunzimea gandirii. Poemul se desfasoara fara intrerupere, ca o povestire muzicala in care distingem episoade misterioase, altele dramatice si dureroase si in sfarsit momente luminoase, ca acel al finalului. Instrumentul solist ne apare ca un partener elegant al orchestrei, ambele elemente, cel solistic si cel simfonic participand la expunerea dezvoltarea si reexpunerea materialului tematic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.