Erikson si cele 8 stagii ale vietii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.68

nivel: Facultate

Freud a emis o secventa a stagiilor psihosexuale centrate pe zonele corpului. Odata cu maturitatea copilului, interesul sexual se comuta de la oral al anal, spre zona falica, api dupa o perioada latenta, se focalizeaza iar pe zona genitala. Freud a prezntat un mod complet nou privind dezvoltarea. In acelasi timp, Teoria stagiilor lui Freud este limitata. Particular focalizarea sa pe zonele corpulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Erikson si cele 8 stagii ale vietii

Freud a emis o secventa a stagiilor psihosexuale centrate pe zonele corpului. Odata cu maturitatea copilului, interesul sexual se comuta de la oral al anal, spre zona falica, api dupa o perioada latenta, se focalizeaza iar pe zona genitala. Freud a prezntat un mod complet nou privind dezvoltarea. In acelasi timp, Teoria stagiilor lui Freud este limitata. Particular focalizarea sa pe zonele corpului este prea specifica.O teorie riguroasa a stagiilor descrie succese generale sau emite diferite perioade ale vietii.

Spre exemplu, nu vom numi legarea-sireturilor un stagiu deoarece este prea specific. Similar focalizarea pe zone deasemenea tinde sa fie specific, descriind doar parti ale corpului. Totusi este interesant de notat ca unii oamenti au devenit fixati pe zonele acestea, si de exemplu au gasit ca gura este sursa principala de placere in viata, exista mai mult spre personalitate dact aceasta. Desigur, scrierile lui Freud nu au fost limiate la descrierea zonelor. El a discutat deasemenea interactiuni cruciale intre copii si semnficativ altele. Erikson a incercat sa faca aceasta mult mai profound.

La fiecare stagiu Freudian, el a introdus concepte care gradual conduc la o intelegere a celor mai decisive si generale intalniri dintre copil si lumea sociala.Erikson mai intai a incercat sa dea stagiilor Freudiene o generalitate mai mare, evidentiind ca pentru fiecare zona a libidoului putem vorbi de un mod ego. In primul stagiu, zona primara este gura, dar aceasta zona deasemenea poseda un mod de activitate, incorporant, o pasivitate mai degraba dorita decat discutata. (Erikson, 1965, p 72). In plus, incorporarea se extinde dincolo de gura si caracterizeaza desemenea alte simturi.

Copii nu cunosc doar prin gura ci si prin ochi. Cand ei vad ceva interesant, ei deschid ochii larg si dornici, si inceraca sa ia obiectul cu tot ce pot. Deasemenea prin simturile tactile se pare ca exploreaza. Un obicei bazat pe reflex este strangerea reflexa, pare sa urmeze un mod incorporativ. Cand un obiect atinge palma copilului, pumnul automat se inchide in jurul obiectului. Incorporarea descrie on mod general prin care ego-ul copilului interactioneaza cu lumea externa.
Al doile stagiu oral al lui Freud este market de eruptia dintilor si muscarea agresiva. Conform lui Erikson muscatel si stransul, ca incorporare, esteunul general care se extinde dincolo de gura.

Odata cu maturizarea, copii pot atince active sis a stranga lucruri, cu mana lor.Similar, "ochii ca prima parte pasiva a sistemului de a accepta impresii, pe masura ce creste, invata acum sa focalizeze, sa izoleze, sa stranga obiecte de la un fundal vag, pana la a le urmari. (p77). In final organe auditive sunt in coformitate unui mod mai active de interactionare. Bebelusii pot acum discerne si localiza sunete semnificative, si isi pot muta capetele lor si trupurile, cunocandu-le activ. Astfel modul de a musca si a strange, unu active de a lua, este unul general care descrie modul central in care ego-ul interactioneaza acum cu lumea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.