Eram ispititi si, la rindu-ne, ispiteam plini de falsitate si inselaciune

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

N-au decit sa rida de mine5 cei trufasi, care inca nu au fost trintiti la pamint si loviti spre propria lor salAZvare de catre Tine, o, Dumnezeule al meu! Eu iti voi marAZturisi totusi ticalosiile mele spre lauda Ta. ingaduie-mi, rogu-Te, si da-mi putere sa parcurg cu amintirea mea de acum toate ocolisurile trecute ale ratacirilor mele, si sa-Ti jertfesc jertfa de slava6. Caci, ce as putea sa fiu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eram ispititi si, la rindu-ne, ispiteam plini de falsitate si inselaciune

N-au decit sa rida de mine5 cei trufasi, care inca nu au fost trintiti la pamint si loviti spre propria lor salAZvare de catre Tine, o, Dumnezeule al meu! Eu iti voi marAZturisi totusi ticalosiile mele spre lauda Ta. ingaduie-mi, rogu-Te, si da-mi putere sa parcurg cu amintirea mea de acum toate ocolisurile trecute ale ratacirilor mele, si sa-Ti jertfesc jertfa de slava6. Caci, ce as putea sa fiu eu pentru mine insumi fata de Tine, in afara de o calauza spre prapastie? Sau ce altceva sint eu, cind imi merge bine, daca nu un sugaci al laptelui Tau7, ori unul care se hraneste cu hrana Ta cea nestricatoare? Si care om este orice fel de om, cind el e om? Sa rida, asadar, de noi cei care sint tari si puternici; iar noi, cei slabi si sarAZmani, sa ne marturisim Tie.

CAPITOLUL II imi vindeam oratoria
2. Predam deci in anii aceia retorica si, fiind dominat de dorinta succesului, imi vindeam oratoria cea aducatoare de glorie8. Preferam totusi, stii bine, o, Doamne, sa am elevi buni, asa cum sint numiti ei buni; si fara vicleAZnie ii invatam pe acestia anumite viclenii, nu cele prin care ei ar fi putut sa actioneze impotriva unei persoane nevinovate, ci, dimpotriva, pe acelea care ar fi dus la con-damnarea unei persoane vinovate9.

Si Tu, Dumnezeule, ai vazut de departe credinta mea, care mergea pe un drum alunecos si care, in fumul cel gros, abia scinteia, credinta pe care o dovedeam in acel magisterium10 tuAZturor celor ce iubeau desertaciunea si cautau minciuna11, eu, tovarasul lor.
in anii aceia aveam o singura femeie12, pe care n-o cunoscusem prin acea casatorie numita legala, ci pe care o alesese patima mea nestatornica si lipsita de inAZtelepciune, insa una singura, careia ii pastram fidelitatea patului;

prin aceasta, desigur, incercam eu, prin propriul meu exemplu, sa-mi dau seama ce deosebire este intre o legatura conjugala, care se incheie numai cu dorinta de a procrea, si o legatura a unei iubiri desfrinate, in urma careia, chiar daca se nasc copii, ei se nasc impotriva vointei parintilor, desi, o data nascuti, ei ii silesc pe parinti sa-i iubesca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.