Eposul si romanul - despre metodologia analizei romanului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.67

nivel: Facultate

Poeticile respective parca percep aievea, concret, armonia genurilor. Iata in ce consta forta, plenitudinea unitara irepetabila si caracterul exhaustiv al acestor poAZetici -- toate ignora in mod sistematic romanul. Poeticile stiintifice clin secolul al XlX-lea nu beneficiaza de aceasta unitate : ele sint eclectice, descriptive, nu aspira spre o plenitudine vie si organica, ci spre una abstract-en[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eposul si romanul - despre metodologia analizei romanului

Poeticile respective parca percep aievea, concret, armonia genurilor. Iata in ce consta forta, plenitudinea unitara irepetabila si caracterul exhaustiv al acestor poAZetici -- toate ignora in mod sistematic romanul. Poeticile stiintifice clin secolul al XlX-lea nu beneficiaza de aceasta unitate : ele sint eclectice, descriptive, nu aspira spre o plenitudine vie si organica, ci spre una abstract-enciclo-pedica ; ele nu se orienteaza spre posibilitatea reala de coexistenta a anumitor genuri in ansamblul viu al literaAZturii epocii respective, ci spre coexistenta lor intr-o cresAZtomatie, pe cit posibil exhaustiva.

Desigur, ele nu mai ignora romanul, dar il asaza pur si simplu (la loc de cinste) linga genurile existente (astfel, ca gen intre alte genuri, el intra si in crestomatie ; insa in ansamblul viu al literaturii romanul intra in cu totul alt mod).Cum am mai spus, romanul nu se acomodeaza deloc cu celelalte genuri. Deci, nici nu poate fi vorba de vreun fel de armonie bazata pe limitarea si completarea reciAZproca. Romanul parodiaza celelalte genuri (tocmai ca genuri), dezvaluie conventionalismul formelor si limbaAZjului lor, pe unele le inlatura, pe altele le include in propria-i structura, reinterpretindu-le si reaccentuindu-le.

Istoricii literaturii inclina uneori sa vada in aceasta doar lupta dintre orientarile si scolile literare. Desigur, o aseAZmenea lupta exista, dar ea este un fenomen periferic si neinsemnat din punct de vedere istoric. Dincolo de ea, insa, trebuie sa stii sa descoperi lupta profunda, istorica, dintre genuri, devenirea si dezvoltarea osaturii genurilor literare.Niste fenomene foarte interesante se observa in acele epoci cind romanul devine genul predominant. Atunci, toata literatura este cuprinsa de procesul devenirii si de un soi de "criticism al genurilor".

Aceasta s-a petrecut in unele perioade ale elenismului, in epoca evului mediu tirziu si cea a Renasterii, insa cu o deosebita forta si pregnanta mai ales in cea de a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. in epoca dominatiei romanului, toate celeAZlalte genuri, intr-o masura mai mica sau mai mare, caAZpata trasaturi romanesti, se "romanizeaza" : drama ;(de pilda, drama lui Ibsen, a lui Hauptmann, drama naturaAZlista, in general), poemul (de pilda, Ghilde Harold si mai ales Don Juan de Byron) si chiar lirica (un exemplu graiAZtor -- lirica lui Heine).

Aceleasi genuri care-si pastreaza cu staruinta vechile canoane, capata caracter de stilizare, in general, orice respectare stricta a fidelitatii genului, in pofida vointei artistice a autorului, incepe sa semene a stilizare, uneori a stilizare parodica. In prezenta romanuAZlui, ca gen predominant, limbajele conventionale ale geAZnurilor canonice stricte incep sa aiba o noua rezonanta, alta decit cea pe care o aveau in epocile cind romanul nu exista in marea literatura.

Stilizarile parodice ale genurilor si stilurilor directe ocupa un loc important in roman, in epoca de avint creaAZtor al romanului -- mai ales in perioadele de pregatire a acestui avint - - literatura este inundata de parodii si travestiuri ale tuturor genurilor elevate (numai ale geAZnurilor, nu ale unor scriitori anumiti sau ale unor cuAZrente), parodii care sint prevestitorii, insotitorii si, in-tr-un fel, crochiurile romanului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.