Epopeea lui Ghigames

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.66

nivel: Facultate

Ghilgames este nestapanit si trufas. El stie ca voia lui e lege si ca de un semn al lui atarna viata sau moartea ultimului dintre miile de supusi, peste care pastoreste. Viata lui e un sir de petreceri si desfrauri, pana in clipa in care jalea oropsitilor care-i indura toanele ajunge la urechile zeilor. Ca sa-l mai linisteasca pe Ghilgames in pornirile lui, zeii hotarasc sa-i faureasca un tovaras[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epopeea lui Ghigames

Ghilgames este nestapanit si trufas. El stie ca voia lui e lege si ca de un semn al lui atarna viata sau moartea ultimului dintre miile de supusi, peste care pastoreste. Viata lui e un sir de petreceri si desfrauri, pana in clipa in care jalea oropsitilor care-i indura toanele ajunge la urechile zeilor. Ca sa-l mai linisteasca pe Ghilgames in pornirile lui, zeii hotarasc sa-i faureasca un tovaras tot atat de puternic. Enkidu, cel de-al doilea erou ce se iveste pe scena epopeii, nu e faurit numai spre a-l potoli pe Ghilgames, ci spre a i se opune, spre a se confrunta cu acesta, spre a-i provoca si actualiza virtutile, a-i determina limitele si posibilitatile, a-l intregi prin urmare. Simbol al primitivitatii, dar si al puritatii desavarsite, Enkidu se impotriveste regelui Ghilgames, al carui spirit incepuse a fi corupt de ispitele tiraniei.

Ghilgames aude prin mijlocirea unui vanator, ajuns in cetate, de existenta acestui urias – existenta pe care de altfel i-au prevestit-o si visurile. Prima intalnire a celor doi eroi este o ciocnire, o masurare de forte. Ghilgames, omul civilizat, este mai puternic. Infrant salbaticul recunoaste superioritatea invingatorului si o preamareste. Asa se naste prietenia ce-i va lega pana la moarte. Rostul acestei prietenii este implinirea unor fapte vitejesti, care sa poarte din veac in veac faima marelui rege al Urukului. El porneste sa infrunte si sa biruie puterile raului, reprezentate de Humbaba, inspaimantatorulstapan al Padurii de Cedri, de Taurul Ceresc. Umbra nedespartita, Enkidu il insoteste in toate luptele. Intorsi in cetate biruitori si acoperiti de glorie sunt primiti in uralele multimii. In gloria lui, nici de zei nu se mai teme.

Cand zeita Istar, puternica zeita a dragostei si a fertilitatii, il cere de sot, o infrunta, aruncandu-i in fata cele mai crude batjocuri. Mania zeilor va pune capat acestei cutezante. Din senin, un rau tainic, o boala fara leac il rapune pe Enkidu. Dinaintea mortii celui mai drag tovaras de viata, durerea regelui se dezlantuie inspaimantatoare, dandu-i in acelasi timp si masura zadarniciei celor implinite pana atunci. Nu monstrii, nu puterile naturii trebuie sa le invinga el, ci Moartea care i-a rapit tot ce a avut mai de pret pe lume, prietenia. Enkidu viseaza ca a fost condamnat de zei. A doua zi cade bolnav si se stinge dupa douasprezece zile.

Deznadajduitul Ghilgames a incaltat sandalele ratacitorului spre a afla taina Vesniciei. Un singur muritor o cunoaste, si acela este batranul Uta – napistim, supravietuitorul Potopului. Pentru a ajunge pe meleagurile unde salasluieste Inteleptul lumii, harazit de zei sa nu moara niciodata, Ghilgames colinda prin locuri neumblate si infrunta primejdii ce-s pe masura a dobori un om obisnuit. El le va trece pe toate. La capatul drumului, ajuns la tinta, va afla insa ca nimanui nu-i e dat sa biruie moartea. Stradaniile supraomenesti pe care le-a desfasurat eroul merita insa o recompensa.

Uta – napistim se indura de suferintile regelui pribeag si-i da planta care inseamna „tinerete fara de batranete”. Sarpele ii fura buruiana, si Ghigames, omul, se intoarce in Cetatea de scaun imbogatit de crunte experiente, imbatranit de lunga-i ratacire si patruns de lumina unui singur adevar – acela ca nemurirea lui sta in trainicia zidurilor Urukului, ridicate din indemnul si la porunca sa. Omul nu-si poate depasi moartea decat prin creatie.

Doar Arta il poate ingemana cu Vesnicia.
Este una dintre cele mai emotionante legende despre cautarea nemuririi sau despre insuccesul final al unei intreprinderi care parea sa aiba toate sansele de reusita. Ghilgames era intr-o proportie de doua treimi o fiinta divina, fiul zeitei Ninsum si al unui muritor. O schimbare neasteptata pune stapanire pe Ghilgames si il face de nerecunoscut. Timp de 7 zile si 7 nopti el isi plange prietenul si refuza sa-l inmormanteze, sperand ca tanguirile sale vor sfarsi prin a-l invia. De abia cand corpul lui Enkidu incepe sa se descompuna, Ghilgames se indupleca si Enkidu este ingropat cu mult fast.

Calatoria sa abunda in incercari de tip initiatic.
S-a vazut in „Epopeea lui Ghilgames” o ilustrare dramatica a conditiei umane, definita prin inevitabilitatea mortii, povestea dramatizata a unei initieri ratate. Legenda lui Ghilgames devine exemplara: ea proclama precaritatea conditiei umane, imposibilitatea de a cuceri nemurirea. Se reliefeaza si atitudinile etice fundamentale, principiile Binelui si Raului in continua si apriga lupta, ca si tendinta omului de a merge pe caile Adevarului si Frumosului, spre a se inalta si a depasi cu vigoare si hotarare treapta animalitatii. Cu toata imensa departare in timp, distingem in „Epopeea lui Ghilgames” primele acorduri ale simfoniei omului modern in lupta de milenii cu natura si principiile negative ale eticii. Descrierile sunt manuite cu gust si sensibilitate in spiritul originalului, dar si in cel al folclorului nostru etic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.