Epoca renasterii si literaturii renanscentiste

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.81

nivel: Gimnaziu

Termenul de “umanism" are doua sensuri:unul larg, de dragoste față de oameni, și unul restrîns, de interes față de valorile antichității.În legătură cu Renașterea, termenul de umanism, se folosește în ambele sensuri.

Evul mediu cunoștea antichitatea, dar numai parțial, adesea trunchiat și incorect, prin prisma teologiei.Renașterea ia antichitatea ca model, încercînd s-o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epoca renasterii si literaturii renanscentiste

Termenul de “umanism" are doua sensuri:unul larg, de dragoste față de oameni, și unul restrîns, de interes față de valorile antichității.În legătură cu Renașterea, termenul de umanism, se folosește în ambele sensuri.

Evul mediu cunoștea antichitatea, dar numai parțial, adesea trunchiat și incorect, prin prisma teologiei.Renașterea ia antichitatea ca model, încercînd s-o cunoască în toată bogăția ei de valori.Începe o căutare febrilă de manuscrise antice, care, o dată descoperite, sunt studiate cu atenție și-începînd antice, care, o dată descoperite, sunt studiate cu atenție și începînd cu a doua jumătate a secolului al XV-lea tipărite, sunt studiate cu atenție și-începînd cu a doua jumătate a secolului al XV-lea-tipărite.Săpăturile scot la iveală ziduri și statui, comori ale artei antice.Se creează biblioteci și librării, iar academiile nou-apărute grupează savanți care dezbat probleme filozofice, cum sunt membrii Academiei platoniciene de la Florența.

Creațiile antice devin modele, surse de inspirație, atît pentru scriitori-care folosesc adesea chiar limba latină-,cît și pentru artiști.Antichitatea afirmase cu mîndrie că “Omul este măsura tuturor lucrurilor” și că” În lume-s multe mari minuni;/Minuni mai mari ca omul nu-s!”Reînviind această tradiție, Renașterea realizeză un ideal de om universal, multilateral, un om căruia, ca și personajul antic "nimic din ceea ce este omenesc" nu-i este străin:armonios dezvoltat fizic și cultivat ca intelect, pasionat, iubitor de cunoaștere și frumos, om de cultură și de acțiune în același timp.Un astfel de om este un abis de știință, după cum se exprima Rabelais, sau, cum se intitula Pico della Mirandola, „doctor în toate științele si în alte cîteva pe deasupra”.

Spre deosebire de evul mediu, care vedea în om o creație a divinității, supusă în exclusivitate voinței acesteia, Renașterea pune accentual pe rațiunea, libertatea și demnitatea omului, pe caracterul său perfectibil. “Nimic nu este mai presus pe pămînt decît omul, nimic nu este mai presus în om decît mintea și sufletul [...]”, scria Pico Mirandola în al său Discurs despre demnitatea omului.

Un astfel de om avea o educație multilaterală, filosofică, literară, știițifică, artistică și fizică.Reprezentativi pentru idealul de personalitate al Renașterii au fost Leonardo da Vinci, pictor, om de știință și architect.

Omul Renașterii tinde să realizeze o armonie între el și natură.Această atitudine se reflectă în concepția despre artă, pictorilor recomandîndu-li-se “să studieze cu atenție marele model al naturii”.

Promovînd rațiunea, cunoașterea științifică a naturii și a omului, Renașterea se opune dogmatismului și fanatismului medieval.Lectura în original a vechilor texte considerate sfinte le permite savanților vremii să releve modificările ulterioare și interesante făcute în aceste scrieri de către reprezentanții bisericii.

Corupția și ipocrizia clerului catholic reprezintă unul dintre subiectele favorite ale scriitorilor satirici din Renaștere, iar în Germania Renașterea se asociază cu Reforma, care favorizează dezvoltarea culturii în limba națională.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.