Epoca multinationalelor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Unii sustin ca "fuga" intreprinderilor ii lasa pe americani fara locuri de munca, scad salariile si distrug comunitati care pana atunci erau sanatoase. Pe de alta parte, CMN incearca sa-i convinga pe americani si pe cetatenii altor state ca, in realitate, ele sporesc exporturile, locurile de munca si salariile. Beneficiarii investitiilor externe directe (IED) au o atitudine ambigua fata de activit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epoca multinationalelor

Unii sustin ca "fuga" intreprinderilor ii lasa pe americani fara locuri de munca, scad salariile si distrug comunitati care pana atunci erau sanatoase. Pe de alta parte, CMN incearca sa-i convinga pe americani si pe cetatenii altor state ca, in realitate, ele sporesc exporturile, locurile de munca si salariile. Beneficiarii investitiilor externe directe (IED) au o atitudine ambigua fata de activitatea CMN. Pe de o parte, acestia isi dau seama ca IED aduc in tara capital si tehnologie valoroasa. Pe de alta parte, se tem ca ar putea fi dominati si exploatati de aceste firme puternice.

jtjimeni nu contesta faptul ca IED au devenit o caracteristica esen{iala a economiei globalelsi toti recunosc ca eforturile de a inchide acest duh "inapoi in sticla" ar esua. in consecinta, reglementarile internationale sunt necesare pentru a ne asigura ca atat firmele, cat si guvernele se comporta de o maniera benefica pentru economia globala./ALorporatiile multinationale internationalizeaza serviciile si productiaJOpiniile difera in mare masura asupra importantei acestei evolutii pentru afacerile politice si pentru economia internationala si interna.

Unii observatori considera ca, eliberandu-se de limitele inguste ale economiilor nationale, acestea au devenit cu adevarat "corporatii globale" si reprezinta forte pozitive pentru dezvoltarea economica si prosperitatea tuturor societatilor. fljnii argumenteaza chiar ca intemeierea CMN exprima victoria economiei asupra politicii si ca este un pas semnificativ spre managementul rational al economiei globale/ Altii considera ca aceste firme-gigant, impreuna cu finantele internationale, simbolizeaza capitalismul global in tot ce are el mai rau si ca CMN sunt mai presus de orice lege, exploatand intreaga lume pentru a-si spori profitul corporatist.

[jQ a treia viziune este aceea ca o CMN nu este deloc o corporatie globala, ci pur si simplu o firma de o anumita nationalitate care si-a organizat productia, distributia si celelalte activitati in asa fel incat ele depasesc granitele tariii Adeptii ei argumenteaza ca, in primul rand, comportamentul unei CMN este determinat de politicile economice, de structurile economice si de interesele politice din tara de origine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.