Epoca monastica si feudala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Biserica epocii carolingicne era, inainte de toate, o biserica seculara, condusa de suveran si episcopii ce aveau autoritate asupra calugarilor din cadrul diocezei lor. in urma marilor rasturnari ce au" loc in Occident intre sfirsitul secolului al IX-lea si mijlocul secolului, al X-lea, ordinul sacerdotal va cunoaste un profund declin. Procesul secularizarii, inceput deja in secolul al IX-lea, se [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epoca monastica si feudala

Biserica epocii carolingicne era, inainte de toate, o biserica seculara, condusa de suveran si episcopii ce aveau autoritate asupra calugarilor din cadrul diocezei lor. in urma marilor rasturnari ce au" loc in Occident intre sfirsitul secolului al IX-lea si mijlocul secolului, al X-lea, ordinul sacerdotal va cunoaste un profund declin. Procesul secularizarii, inceput deja in secolul al IX-lea, se va accelera o data cu ascensiunea feudalitatii.

Patrimoniile bisericesti au fost adesea delapidate de catre prelati nevrednici sau acaparate de laici pofticiosi, iar felul de viata al clericilor se va apropia din ce in ce mai mult de cel al credinciosilor. in marea lor majoritate, episcopii, proveAZniti din familii aristocratice si pusi in functii din ratiuni politice si economice inainte de toatei traiau ca mari seniori si se comportau mai mult ca niste magnati decit ca niste oameni ai Bisericii.

Chiar atunci cind isi pastrau o anumita demnitate morala -- cum a fost adesea cazul in Imperiu in epoca ottoniana --, ei erau cu totul acaparati de sarcinile gestiunii bunurilor lor pamintesti si de responsaAZbilitatile politice pe care suveranii si nobilii le lasau bucuAZrosi in grija lor. Clerul rural, constituit in mare parte din iobagi eliberati pentru a fi slujitori ai cultului in bisericile construite de stapinii lor, nu stralucea nici prin moravuri si nici prin educatie.

Multi preoti erau casatoriti sau traiau in conditii maritale. in majoritate, ei exercitau cite o meserie: la tara, ei lucrau pamintul care constituia zestrea funciara a bisericii parohiale si traiau la un loc cu taranii, in orase, la Milano de exemplu, la jumatatea secolului al Xl-lea, se dedau la tot felul de activitati profane, cum sint traficul de bani, jocurile de noroc, vinatoarea etc. PrograAZmul de viata comuna impus de reformatorii carolingieni clerului urban nu a fost complet abandonat, dar in multe locuri disciplina comunitara slabeste considerabil.

Manastirile au fost atinse in aceeasi masura de aceasta evolutie. O parte dintre ele, incredintate unor abati laici sau exploatate de avocati fara scrupule, nu vor scapa declinului. Totusi, monahismul este cel care rezista cel mai bine in viitoarea acestei crize profunde, care pune sub semnul intrebarii insasi existenta Bisericii, amenintata de descompunere atit din pricina secularizarii clerului, cit si prin raspindirea sistemului bisericii private. in inima acestor dar/c ages, abatii precum Sankt Gali, Monte Cassino sau Saint Riquier vor reusi, de bine de rau, sa-si mentina atit respectul fata de regula cit si o celebrare cuviincioasa a cultului divin.

Oricum, calugarii au fost primii care si-au venit in fire: in Burgundia, unde Cluny este intemeiata in 909; in Lorena, unde Gorze (din 933) si Brogne (injur de 950) au fost centre active de revigorare; in sfirsit, in Anglia, unde eforturile sfintului Ethelwold vor fi incununate spre 970 de promulgarea unei Regularis concordia, carta a monahismului insular unificat si reforAZmat. Dupa anul o mie, miscarea a cuprins si Europa meridionala: Saint Victor din Marsilia devine centrul unei importante federatii monastice care va iradia pina in Italia,
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.