Epoca marilor reforme

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Legea electorala facea sa creasca insa considerabil numarul alegatorilor, in principal de doua categorii - primari, care votau prin delegatie, si directi, departajati prin posibilitatiile censitare; reforma electoratului avantaja cu deo-sebire burghezia in formare. Desfasurat intre 10/22 - 14/26 mai 1864, plebiscitul a confirmat regimul autoritar, peste 682 000 vontanti pronuntandu-se afirmativ. I[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epoca marilor reforme

Legea electorala facea sa creasca insa considerabil numarul alegatorilor, in principal de doua categorii - primari, care votau prin delegatie, si directi, departajati prin posibilitatiile censitare; reforma electoratului avantaja cu deo-sebire burghezia in formare. Desfasurat intre 10/22 - 14/26 mai 1864, plebiscitul a confirmat regimul autoritar, peste 682 000 vontanti pronuntandu-se afirmativ. Initial, cu exceptia Frantei, Marile Puteri garante au exprimat reactii negative fata de lovitura de stat.

"Este imposibil sa-si bata joc cineva de tratatele si deciziile Europei cu mai multa lipsa de jena decat printul Cuza" - se putea citi intr-un ziar franco-belgian care exprima insa punctul de vedere al Imperiului Rus.Dupa plebiscit, la jumatatea lui iunie 1864, Alexandru I. Cuza a facut o calatorie diplomatica la Constantinopol, ocazie in care s-a bucurat din nou de o primire deosebita, dar, a si desfasurat trei zile discutii complicate cu repre-zentantii puterilor care ii erau ostile; rezultatele, consemnate in acordul din 28 iunie 1864, se aratau intru totul favorabile Romaniei. Alexandru I. Cuza se intorcea la Bucuresti cu recunoasterea clara a autonomiei tarii.

inainte de aprobarea legii instructiunii, care, desi votata de Adunarea dizolvata in mai, nu fusese promulgata de Alexandru I. Cuza, era infiintata Universitatea din Bucuresti (iulie 1864) initial cu facultati de drept, stiinte si litere. in acelasi timp, ca expresie a puterii autoritare, un important numar de periodice, intre care "Romanul" si "Libertatea", editate de CA. Rosetti, erau pe rand suprimate.

La 14 iulie 1864, Consiliul de Stat odata numit isi putea incepe lucrarea cu liul proiect neadoptat al legii rurale pe care l-a incredintat unei comisii, pentru ia redactare. La 11/23 si 12/24 august 1864, in doua sedinte plenare ale Con-lui de Stat cu participarea domnului si a guvernului, legea rurala a primit formu-a definitiva, insotita de o Proclamatie (14/26 august 1864) in care se putea citi, ; altele: "De astazi voi sunteti stapani pe bratele voastre; voi aveti o particica de iant proprietate si mosie a voastra; de astazi voi aveti o patrie de iubit si aparat"

Textul prevedea ca satenii din Muntenia sa primeasca pamant in functie de 3rea lor economica exprimata in numarul de vite posedat; se constituiau el trei categorii, dupa cum urmeaza: cei cu 11 pogoane, 7 pogoane (1 po-i = 0,50 ha) si 11 prajini (o prajina = 208,82m2), respectiv 4 pogoane si 15 pra-in Moldova, 5 falei (o falcie = 1,43 ha) si 40 de prajini (o prajina = 179,02m2) ilci si 2 falei si 40 de prajini - ceva mai mult, pentru ca in rele trei judete din Iul Basarabiei sa se ajunga la 6 falei si 30 de prajini, respectiv 2 falei si prajini.

Pamantul acordat taranilor nu trebuia sa depaseasca 2/3 din suprafata siei expropriate, fara a socoti padurile, si nu putea fi instrainat 30 de ani. Se rfiintau pentru totdeauna claca (boierescul), dijma, podvezile, zilele de me-let, carele de lemne si alte asemenea sarcini datorate stapanilor de mosii in ura sau in bani. Rascumpararea acestor indatoriri era esalonata pe 15 ani si platea diferentiat pentru fiecare categorie de beneficiari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.