Epoca lui Pitt

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

In pofida acestor victorii, pozitia francezilor in Canada era departe de a fi sigura. Coloniile en-gleze - dupa venirea lui Carol al Il lea, care dobandise Carolinele si statul New York (ultimul fiind cedat de Olanda prin tratatul de la Breda) - formau de a lungul coastei un bloc omogen si bine populat. Ele aveau circa 1 200 000 de locuitori, pe cand numaAZrul colonistilor francezi in Canada nu de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epoca lui Pitt

In pofida acestor victorii, pozitia francezilor in Canada era departe de a fi sigura. Coloniile en-gleze - dupa venirea lui Carol al Il lea, care dobandise Carolinele si statul New York (ultimul fiind cedat de Olanda prin tratatul de la Breda) - formau de a lungul coastei un bloc omogen si bine populat. Ele aveau circa 1 200 000 de locuitori, pe cand numaAZrul colonistilor francezi in Canada nu depasea cifra de 60 000. Anglia, tara in care negustorii erau puAZternici, tinea patimas la coloniile sale si era gata, ca sa le pastreze, sa faca sacrificii la care Franta n ar fi consimtit.

In schimb anglosaxonii din AmeAZrica erau mai divizati decat francezii. Aceste state, populate de disidenti, caractere dificile si supusi prea putin loiali, erau invidioase unele pe altele si nu paAZreau in stare sa se uneasca pentru o actiune comuna, in timp ce coloniile franceze, bine administrate de credinciosii soldati ai regelui, puteau sa si alcatuAZiasca planuri mari si sa le execute.

III. Nu numai ca, in dispretul tratatelor, colonistii celor doua tari se bateau in orice colt al globului, dar escadrele engleze controlau si atacau pe mare navele franceze. Deoarece doi buni ministri ai maAZrinei, Rouhier si Machault, refacusera flota Frantei, amiralitatea nelinistita porni, fara prealabila declaAZratie de razboi, sa vaneze bastimentele franceze. LuAZdovic al XV lea, om pasnic, se multumea sa trimita note, metoda care, de sapte mii de ani incoace de cand exista oameni care ravnesc la bunul altuia, a incantat si i a incurajat pe agresori.

In realitate, de la urcarea pe tron a lui Wilhelm al III lea reinceAZpuse un razboi de o suta de ani. Miza nu mai era imperiul angevin, imperiul anglo francez, ci impeAZriul mondial. El avea sa apartina aceluia dintre adAZversari care va deveni stapanul marilor. Or, pentru a si consacra toate fortele in vederea reconstructiei marinei, Franta ar fi avut nevoie de pace pe conAZtinent; dimpotriva, Angliei ii ajungea sa gaseasca, dupa traditia sa, un soldat pe continent.

Zece expeAZriente dovedisera ca victoriile navale si coloniale erau zadarnice daca Franta putea ocupa Flandra, caci atunci trebuiau, in momentul negocierilor, resAZtituite coloniile pentru a se obtine evacuarea Anvers ului. Ramanea sa fie cautat soldatul. Pana in 1748 Anglia coplesise Austria cu subsidiile ei. Frederic al II lea cerea mai putini bani decat Maria Tereza si era un strateg mai bun. Anglia si a permutat alianAZtele. In acelasi timp, si in parte din pricina acestei schimbari, Franta si le rasturna pe ale sale. TraAZditionala rivalitate dintre Bourboni si Habsburgi, spre marea neliniste a maselor franceze, se transforma in alianta.

"De la alianta cu Austria dateaza in Franta divortul dintre monarhie si natiune". Aceasta regrupare nu schimba, de altfel, nimic din principiile politicii britanice: formarea unei coalitii continentale, inzestrarea ei cu bani si trupe si purAZtarea razboiului pentru colonii. Dar, in cursul acestei lupte cu Franta, avea sa se iveasca un om de stat englez care nu va vedea in razboiul european decat o diversiune si va consacra fortele principale ale tarii razboiului colonial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.