Epoca eneoliticului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 0.00

nivel: Liceu

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt cunoscute peste 600 de asezari de agricultori, din care unele au fost cercetate arheologic - Floresti, Rogojeni, Rusestii Noi, Radulenii Vechi, Petreni, Varvareuca, Brinzeni, s.a. Este epoca cand pentru prima data sunt confectionate piese din metal (cupru).

Predomina uneltele executate din os si piatra. Colectia ceramica este remarcabila prin v[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epoca eneoliticului

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt cunoscute peste 600 de asezari de agricultori, din care unele au fost cercetate arheologic - Floresti, Rogojeni, Rusestii Noi, Radulenii Vechi, Petreni, Varvareuca, Brinzeni, s.a. Este epoca cand pentru prima data sunt confectionate piese din metal (cupru).

Predomina uneltele executate din os si piatra. Colectia ceramica este remarcabila prin varietatea de vase decorate in tehnica incizata sau pictate in cele mai diverse stiluri ornamentale. Compozitiile ornamentele contin scene cosmologice, simboluri astrale, reprezentari de animale fantastice, zeitati antropomorfe. Viata spirituala a comunitatilor este reprezentata de o impresionanta colectie de figurine zoo- si antropomorfe.

Concomitent, in zona de sud a spatiului pruto-nistrian, a existat cultura Bolgrad-Aldeni reprezentata de o cultura materiala impresionanta.In istoria comunitatilor eneolitice un rol important l-au avut si triburile de pastori din stepele nord-pontice, reprezentate aici prin monumente arheologice de tip Suvorovo-Novodanilovca si Cernavoda.

Etapele de tranzitie de la eneolitic la epoca bronzului in spatiul pruto-nistrean sunt reprezentate de culturi arheologice ca - Brinzeni, Gordinesti, Usatovo - care au imbinat armonios elemente ale civilizatiei cucuteniene si aspecte caracteristice culturilor de pastori nord-pontici, identificati cu indoeuropenii arhaici.

Viata oamenilor era simpla, traiau in case din lemn si chirpici acoperite cu paie si se ocupau cu vanatoarea si pescuitul. Uneltele lor erau din piatra slefuita si os, din coarne de cerb, dar stiau deja sa prelucreze cuprul, dinc are faceau ace si varfuri de sageti.

In vasele de lut se pastrau cerealele, mierea, untura, fructele uscate, dar erau si vase cu forme ciudate si functii rituale. Peretii lor erau foarte subtiri si arsi la 900 de grade Celsius. Motivele grafice principale sunt spiralate sau meandrate iar combinatia de culori este eleganta: alb-negru-rosu. Viata linstita si imbelsugata imbia la creatie, asa ca artistii circulau din loc in loc, adunand in jurul lor invatacei.

Colectii de 21 de statuiete de ceramica puteau simboliza divinitati feminine, dar si calendare ale fertilitatii. Cercetatorii au lansat ipoteza unui ciclu menstrual de 21 de zile, care caracterizeaza epocile stabile si prospere, cu o natalitate cu pana la 30% mai ridicata decat in mod normal.

Nu exista cimitire neolitice, de aceea s-a emis ipoteza incinerarii in propria casa, transformata astfel intr-un rug funerar. Se spune ca ceramica ii insotea pe oamenii neoliticului de la nastere si pana la moarte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.