Epoca Sfintei Aliante

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Primul congres al Sfintei Aliante s-a desfasurat in 1818 la Aachen, intrunit pentru a analiza datoriile de razboi pe care Franta trebuia sa le plateasca. Congresul s-a incheiat prin normalizarea relatiilor dintre Franta si Marile Puteri.

In 1820 are loc al doilea congres, in doua localitati din Boemia : la Layback si Troppau. A fost convocat pentru a analiza situatia creata in Peni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epoca Sfintei Aliante

Primul congres al Sfintei Aliante s-a desfasurat in 1818 la Aachen, intrunit pentru a analiza datoriile de razboi pe care Franta trebuia sa le plateasca. Congresul s-a incheiat prin normalizarea relatiilor dintre Franta si Marile Puteri.

In 1820 are loc al doilea congres, in doua localitati din Boemia : la Layback si Troppau. A fost convocat pentru a analiza situatia creata in Peninsula Italica, unde izbucnisera miscari revolutionare, conduse de burghezia liberala si care vizau instaurarea unui regim constitutional.

Miscarea a fost mai moderata in Piemont, dar a imbracat un caracter violent in Neapole, unde regele a fost silit sa aduca la putere un guvern, format din conducatorii fortelor revolutionare. In aceasta situatie Sfanta Alianta intervine insarcinand Austria sa infranga miscarile revolutionare. In mai 1820 interventia austriaca pune capat miscarii revolutionare care se inscrie in seria denumita de italieni Risorgimento (renastere).

In 1820 in Spania si Portugalia izbucnisera miscari asemanatoare, conduse de burghezia liberala care urmarea instaurarea unui regim constitutional. Dupa prabusirea regimului napoleonian, in 1814 pe tronul Spaniei s-a reintors sub numele de Ferdinand al VI-lea urmasul regilor spanioli , care a introdus un regim de teroare, determinand rascoale.

Trupele sub conducerea colonelului Rafael Riego, au dat semnalul unei miscari revolutionare. In prima parte regele a acceptat sa duca la putere burghezia de orientare liberala care a repus in drepturi vechea constitutie, completandu-o. In 1822 aceasta grupare politica moderata a fost inlaturata de la putere de o grupare politica radicala- exaltatii- fapt ce a determinat convocarea unui nou congres al Sfintei Aliante, in 1822 la Verona.

Solutia a ramas aceeasi: interventia militara. Din insarcinarea Sfintei Aliante, Franta a mobilizat peste o suta de mii de oameni, care au trecut frontiera spaniola si au inabusit rascoala. A fost ultimul succes al Sfintei Aliante care va intra de acum intr-un declin, intrucat nu mai poate face fata cresterii valului revolutionar in Europa, si nici divergentelor dintre membrii ei.

Miscari revolutionare izbucnesc si in spatiul extraeuropean, mai ales in America Latina si indreptate impotriva dominatiei spaniole si portugheze. In urma acestor miscari din America Latina, s-au constituit statele independente sud- americane, cu o cultura spaniola.

II Peninsula Balcanica
La inceputul, secolului al XIX-lea izbucnesc miscari indreptate impotriva dominatiei otomane. Inca din 1804, in Serbia izbucneste sub conducerea lui Karagheorghe o miscare de eliberare continuata de Milos Obrenovic. Miscarea fost partial sprijinita de Austria si a avut ecoul international al miscarii de eliberare a poporului grec ce s-a impletit cu miscarea de la 1821 din Tara Romaneasca a lui Tudor Vladimirescu.

Dintre popoarele din sud estul Europei aflate sub dominatia otomana, grecii se aflau intr-un stadiu mai avansat si sub aspectul dezvoltarii constiintei nationale. Dintre toate popoarele din Balcani, grecii se bucurau de cea mai mare notorietate, fiind mediu propice pentru receptarea iluminismului si a ideilor revolutiei franceze.

Grecii au fost primii care au declansat un mare razboi de eliberare, in conditiile in care se formau numeroase societati politice cu caracter secret care incepeau o actiune ce viza obtinerea independentei. Dintre ele, cea mai importanta era Eteria societate ce isi avea sediul la Odessa si avea ramificatii si in Principate.

In 1821 incepe aproape simultan actiunea militara a Eteriei si o rascoala izbucnita in Pelopones, amandoua semnificand tendintele de eliberare a poporului grec. Initial ideologia miscarii de eliberare a fost mai larga decat cea nationala, intrucat grecii aveau ca obiectiv al luptei lor, idealul restabilirii Imperiului Bizantin.

Un rol important in pregatirea miscarii i-a revenit Bisericii Ortodoxe grecesti, fapt ce nu a ramas fara urmari in replica, turcii au procedat la executarea patriarhului grec din Constantinopol si a 12 episcopi. Miscarea a fost inabusita in Principate, insa nu si in Pelopones si Attica.

La Epidaur , reprezentantii Greciei partial eliberata, s-au intrunit intr-un congres in 1822. Cu acest prilej s-a revendicat independenta Greciei, invocand o serie de idei ale revolutiilor franceze si italiene.

Turcii au atacat insulele ce se rasculasera si au inabusit miscarea, prin masacrul de la Chios. In 1823 problema greaca a devenit una europeana, ca Anglia i-a recunoscut pe greci ca beligeranti, Rusia intrevedea posibilitatea slabirii dominatiei otomane in Balcani, iar Metternich, declara ca la acea data chestiunea greaca a devenit un fapt real. In 1825, turcii au facut apel la ajutorul vasalilor lor asa ca Egiptul care beneficia de o armata bine organizata, i-a oferit sprijin Turciei.

Trupele egiptene debarca in Grecia, provoaca pierderi foarte grele, aducand miscarea de eliberare la un pas de infrangere. In aprilie 1827, reprezentantii Rusiei si Angliei la Constantinopol au intreprins un demers concertat pe langa sultan pentru al convinge sa recunoasca un stat autonom, mentinut in conditii de vasalitate si tribut.

Refuzul sultanului a determinat convocarea Marilor Puteri (Anglia, Rusia, Franta, Prusia) la Londra, unde au incheiat o conventie in
care enuntau dorinta lor de a actiona pentru incetarea ostilitatilor din Grecia. Pe baza acestei conventii, cate o flota engleza, franceza, rusa, au fost trimise in Marea Mediterana si au patrulat de-a lungul coastelor grecesti, in cea ce s-a numit atunci "demonstratia navala".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.