Epoca Movilestilor in paginile de calatori

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

La Siretiu se mai observa ramasitele lacasului dominicanilor din cui al XlV-lea. Vorbind de Iasi, se inseamna ca erau vreo saisprezece bise pe vremea aceasta. Cotnarii aratau pe atunci patru biserici romanesti, catolice de zid si doua de lemn. La Baia se noteaza ca populatia roi neasca ortodoxa era restrinsa, si, in legatura cu biserica latina de acolo mai spune ca sotia unui domn, care era catoli[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epoca Movilestilor in paginile de calatori

La Siretiu se mai observa ramasitele lacasului dominicanilor din cui al XlV-lea. Vorbind de Iasi, se inseamna ca erau vreo saisprezece bise pe vremea aceasta. Cotnarii aratau pe atunci patru biserici romanesti, catolice de zid si doua de lemn. La Baia se noteaza ca populatia roi neasca ortodoxa era restrinsa, si, in legatura cu biserica latina de acolo mai spune ca sotia unui domn, care era catolica si care e ingropata ac -- legenda Margaretei de Losoncz -- a ridicat cladirea sfinta.

Aceea biserica fusese mai bogata decit celelalte, dar "Mihai (Viteazul) a despoii de odajdiile scumpe si de mult argint ce avea". Caci se pare in ad si dupa alte stiri, ca, in nevoia extraordinara de bani ce simtea Mi pentru plata soldatimii mercenare, care altfel n-ar fi luptat, el aluat de unde si, deci, si din odajdiile unei biserici ca aceasta.

in ce priveste alte localitati, de la Cotnari incolo, stirile, de nat statistica, au fost date, dupa acelasi izvor, in capitolul precedent.
Trecem la informatiile unui raguzan care strabate Moldova la 16 Grigore al lui Nicolae Raguzanul.Am vazut rolul pe care l-au jucat acesti raguzani: am spus ca vam si intr-o tara si in alta, erau in miinile lor, ca aveau case de banca Adrianopol, la Silistra si o colonie importanta la Timisoara. Acest negu!

El trece prin Camenita, si aici intilneste pe unul dintre candidatii la ronul Ardealului, Stefan Kendi, roman de origine, care stringea oaste in ederea schimbarilor ce se petreceau in aceste parti ardelene si unguresti. )e la Camenita merge la Iasi. Este primit de domn si de doamna: nu de 3tia lui Constantin Movila, ci de mama lui, de doamna Elisaveta, care, e fapt, conducea toate lucrurile.

Constantin avea si un epitrop, pe care-i om vedea imediat, si care este boierul Nistor Ureche, tatal cronicarului, ire insusi a lasat insemnari de cronica.in Moldova, pe vremea aceasta, tatarii roiau, pradind Tara-de-jos, re se afla in cea mai mizerabila stare, din cauza necontenitelor jafuri, ilea era asa de greu de facut, incit a trebuit ca drumetul sa stea o sapta-ina asteptind posibilitatea de a continua calatoria. Ceruse sa i se dea soiti pentru paza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.