Epilepsia

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.54

nivel: Facultate

Ce este epilepsia
Epilepsia poate fi definita ca "aparitia unor paroxisme tranzitorii de descarcari neuronale excesive sau necontrolate , care se poate datora unui numar de cauze diferite care conduc la convulsii epileptic".

Prezentarea reala sau manifestarile difera intre indivizi, in functie de locul de origine a descarcarilor epileptice in creier si traseul acestora. O pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Epilepsia

Ce este epilepsia
Epilepsia poate fi definita ca "aparitia unor paroxisme tranzitorii de descarcari neuronale excesive sau necontrolate , care se poate datora unui numar de cauze diferite care conduc la convulsii epileptic".

Prezentarea reala sau manifestarile difera intre indivizi, in functie de locul de origine a descarcarilor epileptice in creier si traseul acestora. O persoana ar trebui sa fie diagnosticata ca avand "epilepsie" daca exista manifestari recurente si anume ar trebui sa existe cel putin doua sau mai multe episoade neprovocate similare la un interval mai mare de 24 de ore in afara.

Prin urmare, primul episod al unui convulsii este numita o "convulsie unica" si nu epilepsie. Epilepsia poate fi, de asemenea, impartite in epilepsie activa si inactiva, cu epilepsia activa fiind definita ca doua sau mai multe crize de epilepsie in ultimii cinci ani, care sunt neprovocate de orice cauza identificata imediat.

O criza de epilepsie este un eveniment in care un individ nu este constient de imprejurimi, fie complet sau partial. Diversele miscari motorii, cum ar fi scuturarea membrelor; fenomene senzoriale, cum ar fi senzatia de soc electric, intr-o anumita zona; senzatii comportamentale, cum ar fi frica sau confuzie sau tulburarile vegetative, cum ar fi secretia excesiva de saliva sau incontinenta vezicii urinare / intestinului ar putea sa apara in asociere cu aceasta stare (Sensorium) modificata.

Criza de epilepsie apare dintr-o data si inceteaza de la sine, la fel de brusc. De obicei este foarte scurta, durata fiind de la cateva secunde pana la minute. Doar in cazuri foarte rare, va fi continua, rezultand in "Status epilepticus", adica o criza dureaza mai mult de 30 de minute sau convulsii recurente, fara a recapatarea constientei individuale intre atacuri.

Cu toate acestea, de multe ori pacientii sau rudele acestora descriu un singur atac care a durat ore. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca pacientii sunt somnolenti sau confuzi la scurt timp dupa incetarea convulsiilor, un stare descrisa ca fenomen post-ictal. Acest fenomen poate dura cateva ore, rareori mai mult de o zi, dar de multe ori martorii ocular confunda aceasta ca parte a atacului ca fiind o durata lunga a crizei.

Ce nu este epilepsia?
Nu se incadreaza in definitia epilepsiei:
1. Criza unica - eveniment unic, inca sau niciodata repetat.
Se admite ca manifestarea epileptica unica are caracter benign, nu necesita tratament, dar, cand asociaza o modificare EEG persistenta la peste 2 saptamani de la producere, se recomanda monitorizarea acesteia.
2. Crize acute - sunt crizele epileptice care insotesc o suferinta organica cerebrala sau sistemica in limita a 2 saptamani de la debutul acesteia.

Boli sistemice: intoxicatii exogene, insuficiente grave de organ (respiratorii, hepatice, renale, cardiace). In aceasta categorie se incadreaza atat crizele epileptic ce apar secundar sincopelor, crizele ce se asociaza hipoglicemiei, intoxicatiei alcoolice sau sevrajului, ca si crizele epileptice care insotesc eclampsia.

Boli cerebrale: vasculare (malformatie vasculara rupta, tromboflebita cerebrala, accidentul ischemic acut in teritoriul vertebro-bazilar), infectioase (encefalita, meningoencefalita), traumatice (in primele saptamani de la producerea traumatismului craniocerebral
= crize imediate).

3. Crize febrile recurente, cunoscute sub denumirea de convulsii febrile, reprezinta crizele generalizate ce apar exclusiv in context febril, dar in absenta unei infectii a sistemului nervos central.
Termenul nu se aplica unei crize ce survine in contextfebril, dar la un pacient cu crize epileptice anterioare in conditii de afebrilitate.
Apare la 3-4% dintre copiii cu varste intre 3 luni si 6 ani; incidenta crescuta la copiii cu leziuni neurologice la nastere, istoric familial de crize epileptice sau febrile.

Predispozitie genetica: poligenica sau multifactoriala;
rata de concordanta de 40% la gemenii monozigoti, fata de 7% la bizigoti; s-a descris si un sindrom epileptic idiopatic ce apare la varste de peste 6 ani si asociaza crize febrile cu alte crize generalizate in context afebril.Clinic: crize tonice, clonice sau tonico-clonice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.