Enzimele

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.28

nivel: Facultate

Apoenzime si cofactori enzimatici
Unele enzime, care reprezinta proteine omogene (holoproteine) poseda proprietati catalitice exercitate in exclusivitate numai de componenta proteica pe care este localizat situsul catalitic.
La alte enzime, proprietatilor catalitice rezulta din interactiunea si cooperarea dintre componenta proteica si anumite macromolecule sau ioni metalici denumiti [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enzimele

Apoenzime si cofactori enzimatici
Unele enzime, care reprezinta proteine omogene (holoproteine) poseda proprietati catalitice exercitate in exclusivitate numai de componenta proteica pe care este localizat situsul catalitic.
La alte enzime, proprietatilor catalitice rezulta din interactiunea si cooperarea dintre componenta proteica si anumite macromolecule sau ioni metalici denumiti cofactori.

Aceste enzime sunt eterogene, fiind constituite dintr-o componenta proteica purtatoare a situsului catalitic si denumita apoenzima si o componenta neproteica denumita cofactor, care se localizeaza la nivelul centrului catalitic.

Apoenzima si cofactorul - inactive catalitic ca entitati separate - formeaza un complex molecular enzima - cofactor denumit in terminologia clasica holoenzima. Dupa natura chimica si modul lor de legare la apoenzima, cofactorii se clasifica in:
•Coenzime.
•Grupari prostetice.
•Ioni metalici.

III Organizarea structurala
Enzimele reprezinta un edificiu macromolecular complex determinat de nivelurile de organizare structurala ale proteinelor.
Fiind o clasa speciala de molecule proteice, enzimele se caracterizeaza prin unele particularitati structurale specifice care le confera activitate catalitica. Astfel, enzimele poseda in structura lor anumite zone, denumite situsuri.

Situsul catalitic - o zona specifica si delimitata, constituita dintr-un numar mic de radicali de aminoacizi, care formeaza o geometrie spatiala perfect ordonata si structural asimetrica, la nivelul careia se exercita proprietatea catalitica a enzimei prin capacitatea de a interactiona cu moleculele de substrat asupra carora actioneaza.

Situsul allosteric - existent pe langa situsul catalitic, la enzimele allosterice. Prin internediul situsului allosteric la enzimele reglatoare (allosterice) se leaga un efector allosteric (inductor sau inhibitor); de obicei enzimele allosterice sunt constituite din 2 sau mai multe subunitati.

In functie de organizarea lor structurala ca molecule proteice, enzimele se incadreaza in urmatoarele grupe principale:
enzime monomere,enzime oligomere,izoenzime, complexe (sisteme) enzimatice.

Enzime monomere - structuri enzimatice constituite dintr-un singur lant polipeptidic, in care este inclus situsul catalitic (ex.: ribonucleaza, tripsina, pepsina etc.).

Enzime oligomere - sunt agregate moleculare constituite din doua sau mai multe subunitati (protomeri) asociate intr-o structura compacta.(Ex.: aldolaza, lactatdehidrogenaza, creatinkinaza etc.).
Izoenzime - configuratii spatiale diferite ale uneia si aceleiasi enzime ce se deosebesc printr-o serie de proprietati fizico-chimice, dar cu aceeasi specificitate de substrat.

Sisteme (complexe) enzimatice - edificiu polifunctional constituit dintr-un numar de molecule de enzime intim asociate prin interactiuni necovalente, care participa impreuna intr-un sir de reactii inlantuite. Intr-o asemenea secventa, produsul de reactie catalizata de prima enzima a sistemului multienzimatic devine substratul enzimei urmatoare s.a.m.d. pana la obtinerea produsului final de reactie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.