Enigma Otliei - roman de tip balzacian

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Liceu

Titlul romanului ''Enigma Otiliei'' sugereaza pe de o parte enigma dilema in care este pus person ajul feminin, fiind nevoitasa aleaga intre unul dintre cei doi barbatii care o iubescsi pentru care avea si ea sentimente.Pe de alta parte, acest titlu face trimitere la ideea ca insasi Otilia este o enigma pentru celelate personaje,deoarece niciunul nu o intelegesi nu o coaste cu adevarat.Initial Ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enigma Otliei - roman de tip balzacian

Titlul romanului ''Enigma Otiliei'' sugereaza pe de o parte enigma dilema in care este pus person ajul feminin, fiind nevoitasa aleaga intre unul dintre cei doi barbatii care o iubescsi pentru care avea si ea sentimente.Pe de alta parte, acest titlu face trimitere la ideea ca insasi Otilia este o enigma pentru celelate personaje,deoarece niciunul nu o intelegesi nu o coaste cu adevarat.Initial Calinescu intentiona sa intituleze romanul Parintii Otiliei facand trimitere la cele doua figuri paterne din existenta Otiliei :Costache Giurgiuveanu si Pascalopol.

Tema este evidentiata inca din titlu si pune accent pe caracterul imprevizibil al Otiliei care face parte din acest roman o poveste a enigmei feminitatii.In intentia scriitorului de a intitula cartea Parintii Otiliei ilustrand astfel motivul balzacian al paternitatii, urmarit in relatiile parintii-copii, in epoca interbelica.

Atat mos Costache cat si Pascalopol ar putea arv putea fii considerati parintii Otiliei,deoarece intr-un fel sau altul ii hotarasc destinul.Mos Costacheisi exercita rolul de tata , lamentabil ,desi o iubeste pe Otilia .El se ganfdeste la viitorul ei vrea chiar sa o infieze dar amana la nesfarsit acest lucru.

Si Pascalopol cu mult mai invarsta decat Otilia,spune ca in iubirea pentru Otilia imbina atat pasiunea cu paternitatea.De asemenea tema mostenirii este un alt element de inspiratie balzaciana si este evidentiata prin lupta dusa intre familia Tulea pentru mostenirea lui Costache.

Actiunea romanului incepe odata cu venirea la Bucuresti a tanarului Felix Sima,ramas orfan , ce terminase liceul la Iasi ,venit la Bucuresti sa studieze medicinasi dornic sa faca cariera.El soseste in casa unchiului Costache .Acesta o creste pe Otilia fiica sa vitrega cu intentia de a o infia, dar tot amana acest lucru.Costache avea o sora ,Aglae Tulea care o considera pe Otilia un impediment pentru mostenirea lui Costache.

Lupta pentru msotenirea luIi Costache este data intre Aglae si generele sau Stanica Ratiu .Acestia vor fiiecare pentru el sa puna mana pe mostenirea lui Costache si vin foare des in casa batranului,deoarece vor sa fie siguri ca nu o infiaza pe Otilia si nici nu face vreun testament.

Cei doi banuiesc ca mos Costache tine ion casa o mare suma de bani. Deodata mos Costache se imbolnaveste , atunci Aglae isi aduce in casa toata familia in casa batranului ,asteptandu i moartea.Costache isi revine iar in urama unui atac paralizeaza fapt ce o determina pe Alae sa se reintoarca.In cele din urma banii sunt furati de Stanica ,chiar de sub salteaua batranului. Din cauza ca a fost jefuit, moare.

Constructia subiectului are un ritm lent la inceput ,insa spre finalul operei este accelerat.Personajele operei sunt concepute potrivit gandirii estetice ale scriitorului. Tipologia acestora este de esenta clasicista, concepute realist.

Modalitatiilede caracterizare ale personajelor sunt clasice :descrierea mediului, porteretul fizic, caracterizarea prin fapte, actiuni, opiniile pesonajelor, caracterizare facuta de alte personajesi autocaracterizare. Calinescu creeaza personaje bineindividualizate.

Otlia este personajul principal reprezentativ pentru modernitatea romanului.Aceasta este caracterizata atat indirect prin vorbe gesturi fapte, comportament, releatia cuy alte personaje, cat si indirect prin autocaracterizare,de catre narator si alte personaje.

Portretul fizic a Otiliei este descris de scriitor in momentul in care Felix ajunge in casa unchiului sau ''fata parea sa aiba 18-19 ani.Fata maslinie , cu nasul mic si ochii foate albastri, arata si mai copilaroasaintre multele bucle si gulerul de dantela''.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.