Enigma Otiliei - tema banului

7x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Liceu

Averea lui Costache Giurgiuveanu este vanata in permanenta de membrii clanului Tulea, care o detesta pe Otilia. Aglae - "baba absoluta" - incearca sa intre in posesia averii batranului prin orice mijloace. Dupa ce Simion, sotul decrepit, este abandonat intr-un ospiciu, Aglae incepe sa supravegheze cu atentie casa lui Costache, pentru ca acesta sa nu poata face nici o miscare fara stirea ei. Dupa p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enigma Otiliei - tema banului

Averea lui Costache Giurgiuveanu este vanata in permanenta de membrii clanului Tulea, care o detesta pe Otilia. Aglae - "baba absoluta" - incearca sa intre in posesia averii batranului prin orice mijloace. Dupa ce Simion, sotul decrepit, este abandonat intr-un ospiciu, Aglae incepe sa supravegheze cu atentie casa lui Costache, pentru ca acesta sa nu poata face nici o miscare fara stirea ei. Dupa primul atac cerebral pe care il sufera Costache, clanul Tulea pune stapanire pe casa, determinand revolta neputincioasa a batranului, infuriat de "pungasii" care ii irosesc alimentele si bautura.

Moartea lui Costache, provocata cu sange rece de Stanica Ratiu, care fura, efectiv, banii ascunsi de batran sub saltea, pune capat atmosferei relativ calme care domneste in sanul familiei Tulea si influenteaza decisiv destinele personajelor. Stanica o paraseste pe Olimpia, invocand ridicolul motiv ca aceasta nu-i mai poate darui urmasi, desi copilul lor murise din neglijenta ambilor parinti. El se casatoreste cu Georgeta, "cu care nu avu mostenitori", dar care ii asigura patrunderea in cercurile sociale inalte.

Felix si Otilia sunt nevoiti sa paraseasca locuinta lui mos Costache, casa fiind mostenita de Aglae. Otilia se casatoreste cu Pascalopol, mosierul intre doua varste, personaj interesant, sobru si rafinat, in a carui afectiune pentru Otilia se imbina sentimente paterne si pasiune erotica. Felix afla, mult mai tarziu, intalnindu-se intamplator cu Pascalopol in tren, ca Otilia a divortat, recasatorindu-se cu un "conte argentinian", ceea ce sporeste aura de mister a tinerei femei.

Conflictul principal al romanului se contureaza in jurul averii lui mos Costache, prilej pentru observarea efectelor, in plan moral, ale obsesiei banului. Batranul avar, proprietar de imobile, restaurante, actiuni, nutreste iluzia longevitatii si nu pune in practica nici un proiect privitor la asigurarea viitorului Otiliei. Direct sau indirect, acest personaj hotaraste destinul celorlalte. Mos Costache este o aparitie bizara inca din primele pagini ale romanului. Cand Felix isi anunta sosirea prin "schelalaitul metalic" al clopotelului, auzind scartaitul scarii isi imagineaza un om masiv, "de o greutate extraordinara".

Aparitia asteptata nu se produce insa, intrucat in fata ii apare un om mic, putin adus de statura, cu o atitudine defensiva. Fizionomia - fata spana, buzele galbene de prea mult fumat, ochii clipind rar si moale - exprima deruta unui om aflat, parca, in fata unei situatii neasteptate, desi evenimentul cu care se confrunta este unul banal: sunetul clopotelului. Raspunsul pe care i-l da lui Felix, cand acesta intreaba de "domnul Constantin Giurgiuveanu" il situeaza in domeniul absurdului: "... - Nu-nu sta nimeni aici..." Contrazicand evidenta ( el iese din casa si afirma ca in locuinta nu sta nimeni ), mos Costache are o atitudine care indica de la inceput psihologia avarului, care se teme de un intrus nedorit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.