Enigma Otiliei - subiectul operei

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.15

nivel: Liceu

Tema operei
Romanul are ca temă viața burgheziei bucureștene de la începutul secolulul al XX-lea surprinsă în câteva din aspectele ei tipice, relațiile de familie, dezumanizate de goana după bani. Supunându-se la obiect, autorul înfățișează lumea deținătorilor de capital și pe aceea a ariviștilor, cu o ascuțită ironie critică.

Semnificația titlului [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enigma Otiliei - subiectul operei

Tema operei
Romanul are ca temă viața burgheziei bucureștene de la începutul secolulul al XX-lea surprinsă în câteva din aspectele ei tipice, relațiile de familie, dezumanizate de goana după bani. Supunându-se la obiect, autorul înfățișează lumea deținătorilor de capital și pe aceea a ariviștilor, cu o ascuțită ironie critică.

Semnificația titlului

Otilia este un personaj tipic de feminitate enigmatică pentru toate personajele romanului. Subiectivismul cu care este privită din mai multe puncte de vedere foarte diferite, asociază în mod fericit puritatea cu farmecul natural al vârstei, Otilia fiind de o tulburătoare seriozitate sau zvăpăiată ca o fetiță, ceea ce dă o fascinație cuceritoare personajului. Amestecul teribilelor copilării, al plăcerilor de a alerga desculță prin iarbă cu seriozitatea și rațiunea rece cu care judecă și explică imposibilitatea mariajului dintre ea și Felix ne dumerește și fascinează. Împrăștiată și dezordonată, acceptă cu luciditate protecția lui Pascalopol și respinge cu rezervă manifestările sentimentale ale lui Felix. Este înțelegătoare și plină de tact în comportamentul ei față de moș Costache, dar aparent imună la răutățile celor din clanul Tulea, ea rămâne surprinzătoare prin amestecul unui farmec juvenil cu o maturitate profundă.

Această „enigmă a Otiliei” se naște mai ales în mintea lui Felix, care nu poate da explicații plauzibile pentru comportamentul fetei, ce rămâne până la sfârșitul romanului o tulburătoare întruchipare a naturii contradictorii a sufeltului feminin.
Îndrăgostit de Otilia, Pascalopol o admiră și o înțelege, dar nici el nu poate descifra în profunzime reacțiile și gândurile fetei, confirmându-i lui Felix în finalul romanului: „A fost o fată delicioasă, dar ciudată. Pentru mine e o enigmă”.

Subiectul operei pe scurt – 1

Subiectul e simplu. Adolescentul Felix Sima, proaspăt absolvent al Liceului Internat din Iași, orfan, vine în 1909 în București, la unchiul său, Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de medicină. Costache Giurgiuveanu, rentier îmbogățit prin avariție, ca Hagi tudose al lui Delavrancea, ține în casa sa, dintr-o ciudată afecțiune, pe orfana Otilia Mărculescu, neîndurându-se totuși s-o înfieze. Pupila e râvnită de moșierul Leonida Pascalopol și invidiată de toți membrii familiei Tulea, în frunte cu sora lui Costache Giurgiuveanu, Aglae Tulea, și cu ginerele acesteia, avocatul fără procese, Stănică Rațiu.

Felix se îndrăgostește de Otilia, dar aceasta, spirit practic, după o scurtă criză se mărită cu bogatul Pascalopol. Stănică smulge cu forța banii lui moș Costache, fără știrea familiei, și provoacă astfel moartea bătrânului avar, apoi o părăsește pe Olimpia, soția lui, sub prexetul că nu i-a dat un „copil viabil”, și se însoară cu fosta întreținută a unui general bătrân. În posesia banilor, Stănică intră în politică și se alege deputat în parlament. Pascalopol, mult mai în vârstă decât Otilia, îi redă după un timp libertatea și aceasta junge artistă la Buenos-Aires.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.