Enigma Otiliei - perspectiva narativa

7x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

Romanul Enigma Otiliei de George Calinescu este o opera realista in care autorul apeleaza la un narator omniscient pentru a prezenta actiunea si personajele. Omniscienta este evidenta inca din incipitul romanului, realizat in stil balzacian. Romanul se deschide cu prezentarea strazii Antim si a casei in care locuieste Costache Giurgiuveanu, unchiul lui Felix Sima, orfanul venit de la Iasi pentru a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enigma Otiliei - perspectiva narativa

Romanul Enigma Otiliei de George Calinescu este o opera realista in care autorul apeleaza la un narator omniscient pentru a prezenta actiunea si personajele. Omniscienta este evidenta inca din incipitul romanului, realizat in stil balzacian. Romanul se deschide cu prezentarea strazii Antim si a casei in care locuieste Costache Giurgiuveanu, unchiul lui Felix Sima, orfanul venit de la Iasi pentru a-si continua studiile la Facultatea de Medicina.

Toate aceste detalii sunt furnizate de naratorul extradiegetic, care are acces la intimitatea personajelor. Eruditia arhitecturala care se vadeste in descrierea casei lui mos Costache sustine omniscienta naratorului: "strada avea un aspect bizar. Nici o casa nu era prea inalta si aproape nici una nu avea cat superior. Insa varietatea cea mai neprevazuta a arhitecturii (opera indeobste a zidarilor italieni ), marimea neobisnuita a ferestrelor, in raport cu forma cladirilor, ciubucaria, ridicula prin grandoare, amestecul de frontoane grecesti si chiar ogive, facute insa din var si lemn vopsit, umezeala, care dezghioca varul, si uscaciunea, care umfla lemnaria, faceau din strada bucuresteana o caricatura in moloz a unei strazi italice.

" Prezentarea in detaliu a timpului si a spatiului, detaliile de mimica si de gestica ale personajelor, inregistrate fidel pe parcursul actiunii demonstreaza omniscienta naratorului. Acesta stabileste o legatura intre trasaturile fizice si cele morale ale unui personaj, respecta in relatare principiile cauzalitatii si coerentei, este in permanenta informat, stie totul, are o viziune de ansamblu asupra universului fictional. Din punctul de vedere al informatiei livrate, naratorul omniscient este si un narator creditabil. El spune tot ce stie ( "Daca afla Stanica, e un om mort. Stanica nu afla."

Naratorul omniscient stie mai mult decat personajele sale si, omniprezent, controleaza evolutia lor ca un regizor universal. Personajele dobandesc, in acest mod, statut de marioneta, actionand automat, dupa vointa naratorului papusar. Desi adopta un ton obiectiv, naratorul nu este absent, ci comunica, prin postura de spectator si comentator al comediei umane reprezentate, cu instantele narative. El se ascunde in spatele mastilor sale, fapt dovedit de uniformitatea limbajului.

Toate faptele si evenimentele care alcatuiesc subiectul acestui roman sunt prezentate din perspectiva unei "voci neutre" ( Nicolae Manolescu ). Cele douazeci de capitole dezvolta mai multe planuri narative, care urmaresc destinele unor personaje, prin acumularea detaliilor . Orfan, ajuns in casa tutorelui sau, Costache Giurgiuveanu, Felix Sima, proaspat absolvent al Liceului Internat din Iasi, doreste sa studieze Medicina; remarcat inca din primul an de studiu, tanarul va face ulterior o cariera stralucita. In casa lui mos Costache, Felix se indragosteste de Otilia, aflata si ea sub tutela batranului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.