Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.87

nivel: Liceu

Otilia se defineste prin vorbe, fapte, gesturi, prin comportamentul care starneste reactii diferite in jurul ei.Felix o urmeaza si o admira tocmai pentru aceasta imprevizibilitate, Pascalopol o ocroteste vazand in ea o posibila implinire, mos Costache se lasa mangaiat, iar Aglae si Aurica se intuneca de invidie.

Stanica nu oierde ocazia sa exclame : Desteapta fata !, iar Titi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin

Otilia se defineste prin vorbe, fapte, gesturi, prin comportamentul care starneste reactii diferite in jurul ei.Felix o urmeaza si o admira tocmai pentru aceasta imprevizibilitate, Pascalopol o ocroteste vazand in ea o posibila implinire, mos Costache se lasa mangaiat, iar Aglae si Aurica se intuneca de invidie.

Stanica nu oierde ocazia sa exclame : Desteapta fata !, iar Titi, sa caute un moment cand sa strecoare o obscenitate, convins ca nu este nimic rau in asta.Fata domina insa totul si pe toti, prin generozitate si printr-o superioritate slefuita de-a lungul timpului.Fara cel mai mic efort, cu o naturalete dezarmanta, ea se ridica vizibil deasupra celorlalti.

Pentru Felix, Otilia este o prietena de aceeasi varsta, o ocrotitoare.Autorul sugereaza ca intanlirea si apropiereacelor doi era predestinata.Relatia pare a de infiripat din copilarie, iar acum nu era decat o confirmare.Fata are neintrerupte atitudini de protectie fata de trei personaje : papa, Pascalopol, dar mai ales fata de Felix.Gesturile ei necenzurate, dar pornite din firescul sentimentelor incanta.Otilia e intruchiparea feminitatii si a gingasiei.

Felix este insa cel mai apropiat de ea.Intimitatea il fascineaza inca din prima noapte petrecuta in casa din strada Antim.Il impresioneaza amestecul de lucruri, intimitatea lor si mai ales diversitatea preocuparilor fetei.

Compozitia interiorului imbina elementele ce fac parte din structura psihica a personajului, observat doar in cursul unei treceri in revista a decorului.Arhitectura personajului asezata alaturi moda, notele muzicale pentru pianoforte si romane frantuzesti din colectia Calmann-Levi, ilustrata si cartonata.Din cateva detalii se recompune o reoina plina de feminitate, o intelectuala rafinata si o fire sensibila la frumos.

Personajul se autocaracterizeaza in mai multe randuri.Dupa ce termina de cantat o bucata muzicala, lasa mainile in poala si exclama :Ce sentimentala sunt !.Ii marturiseste lui Felix o vesnica tulburare interioara, fiind atrasa de tot felul de lucruri, mai mult sau mai putin importante.

Otilia deruteaza pentru ca trece brusc de la o stare la alta.De fiecare data, ea apare altfel in ochii celor din jur.Fiecare intelege o parte din ea, dar nimeni nu o poate patrunde cu adevarat.Aglae o considera o zanatica, o dispretuieste vizibil si o bruscheaza cu vorbe ireverentioase.Stanica, afland despre logodna Otiliei cu Pascalopol, incearca sa-l determine pe mosier sa inteleaga adevarat situatie a Otiliei, spunandu-i ca este o tanara neexperimentat si nestatornica.Aurica e de parere ca Otilia este sireata si destrabalata.

Pentru Felix, Otilia este o fata cuminte d ecare se indragosteste nebuneste, dar fata de care are ezitari in a lua hotarari decisive.Pascalopol o considera foarte frumoasa, are infinita rabdare cu ea, dorind-o ca sotie si nedistingand niciodata clar ce e viril si ce e patern in dragostea lui.

Compozitia personajului include, evident si biografia presarata intr-o discutie cu Felix, in care eroina vorbeste despre parintii ei.Otilia se misca intr-o lume fixata pentru totdeauna in tipare.Mos Costache ii pecetluieste definitiv destinul.El nu o infiaza si Otilia va fi sacrificata de familia care isi doreste atat de mult mostenirea .

In finalul romanului avem o imagine de nerecunoscut a celei care ne-a fascinat pe toti, imagine ce confirma spusele ei despre destinul tulburator si oarecum previzibil al oricarei femei, dupa care adevarata existenta se consuma in cativa ani, vreo zele cel mult.Privin fotografia Otiliei, in biroul sau, Felix constata ca nu numai Otilia era o enigma, ci si destinul insusi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.