Enigma Otiliei - Leonid Pascalopol

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.45

nivel: Liceu

Opera literară „Enigma Otiliei” de G. Călinesc este un roman prin amploarea acțiunii, desfășurată pe mai multe planuri, cu conflict complex, la care participă numeroase personaje. Este roman realist prin: temă, structură închisă, specificul secvențelor descriptive, realizarea personajelor, dar depășește modelul realismului clasic prin elemente ale modernității.
Tema romanului es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enigma Otiliei - Leonid Pascalopol

Opera literară „Enigma Otiliei” de G. Călinesc este un roman prin amploarea acțiunii, desfășurată pe mai multe planuri, cu conflict complex, la care participă numeroase personaje. Este roman realist prin: temă, structură închisă, specificul secvențelor descriptive, realizarea personajelor, dar depășește modelul realismului clasic prin elemente ale modernității.
Tema romanului este prezentarea burgheziei bucureștene de la începutul secolului XX sub determinarea social-economică. Imaginea societății constituie fundalul pe care se proiectează maturizarea unui tânăr care, înainte de a-și face o carieră, trăiește experiența iubirii și a relațiilor de familie.

Una din manierele preferate de G. Călinescu pt introducerea în acțiunea a personajelor din „Enigma Otiliei” este gruparea acestora în cadrul episodului expozitiv, sub pretextul jocului de cărți.
Primul portret schițat este cel al lui Leonida Pascalopol, un personaj secundar: „Era un om de vreo 50 de ani, oarecum voluminos, totuși evitând impresia de exces, cărnos șa față și rumen ca un negustor, însă elegant prin finețea pielii și tăietura englezească a mustății cărunte.”

În concepția lui G. C., portretul trebuie să aibă o finalitate psihologică precisă. Finețea și acuratețea remarcabilă a selectării detaliilor fizionomice și vestimentare particulare, fac din personaj o individualitate. Amănuntul fizic expresiv: „finețea pielii”, „tăietura englezească a mustății”, „lanțul de aur”, „costumul din stifă fină”, „parfumul discret”, concentrează semnificațiile care vor releva pe parcurs profunzimi sufletești. Conceput ca un cumul de însușiri, portretul expozitiv devine emblema personajului și se fixează ca reper stabil în memoria cititorului.

Se adaugă, imediat, o altă modalitate de caracterizare directă, frecvent folosită în romanul realist obiectiv: comentariul auctorial ce însoțește replica personajului pt a sublinia trăsătura caracterială dominantă: „Pascalopol, se recomandă el cu cu o ceremonie ce trăda creșterea lui aleasă.”
Spre deosebire de majoritate eroilor care, potrivit lui N. Manolescu, se includ în „categoria instinctivilor, ordonați aproape schematic de autor”, Pascalopol se comportă ca o „fiintă morală”. În opoziție cu „ființele automatice” (întruchipate de Aglae, Aurica, Simion, Titi, Costache Giurgiuveanu), el este „capabil de motivație a actelor proprii” (N. Manolescu).
Din perspectiva lui Felix, naratorul urmărește complicata relație a lui Pascalopol cu Otilia, previzibila ei evoluție și imprevizibilul(pentru Felix) sfârșit al acesteia.

Cu psihologia îndrăgostitului, la început nedumerit, iar apoi intrigat și tot mai adânc chinuit de gelozie, tânărul observă oscilația moșierului între sentimentul patern și cel erotic față de Otilia. Împrejurările sunt diverse și din ce în ce mai numeroase: nelipsitele vizite la moș Costache, Pascalopol fiind privit ca un membru al familiei, plimbările zilnice cu trăsura, micile cadouri dăruite galant și cu delicatețe, cu grija de a nu răni orgoliul fetei. De fiecare dată uimit și contrariat, Felix remarcă familiaritatea și gingășia gesturilor care-i unesc pe cei doi, în ciuda diferențelor mari de vârstă, într-o invidiată de toți complicitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.