Enigma Otiliei - Elemente narative

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.42

nivel: Liceu

B) Ideea paternității este nucleul epic al romanului, fapt confirmat de Călinescu însuși, care-și intitulase inițial romanul „Părinții Otiliei”. Ideea paternității este, de asemenea, de influență balzaciană, preluată probabil din romanul „Moș Goriot”, în care degradarea relațiilor din cadrul unei familii duce, fără putință de tăgadă la degradarea întregii societăți. Balzac [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enigma Otiliei - Elemente narative

B) Ideea paternității este nucleul epic al romanului, fapt confirmat de Călinescu însuși, care-și intitulase inițial romanul „Părinții Otiliei”. Ideea paternității este, de asemenea, de influență balzaciană, preluată probabil din romanul „Moș Goriot”, în care degradarea relațiilor din cadrul unei familii duce, fără putință de tăgadă la degradarea întregii societăți. Balzac exprimă această idee prin replica lui Goriot, aflat pe patul de moarte: „Patria o să piară dacă tații sunt călcați în picioare. Societatea, lumea se bazează pe paternitate, totul se prăbușește dacă nu-și mai iubesc copii părinții”. Relațiile interfamiliare sunt degradate și în romanul lui Călinescu.

Sentimetele paterne ale lui Costache Giugiuveanu pentru Otilia sunt învinse de avariția personajului, el neputând asigura „fe-fe-fetiței” lui traiul în viitor, aceasta fiind nevoită să se mărite cu Pascalopol. Acesta, la rândul lui, nu-și definește foarte bine sentimentele față de Otilia, nu știe cât o iubește ca un tată și cât țina la ea ca o iubită, nu poate distinge „ce e patern și ce e viril” în relația sa cu tânăra Otilia. Relația familială a Aglaei cu fratele ei, Costache, se degradează profund din cauza averii acestuia, distrugând orice sentimente fraterne între cei doi.

Relația familiei Olimpia – Stănică Rațiu se rezumă la discursuri fade despre familie și societate, tema dizertațiilor sale fanfaronade fiind paternitatea, o teorie demagogică prin care Stănică stoarce bani de la oricine. Aurica și-ar dori o familie, dar deoarece concepția sa este complet falsă, nu reușește să-și întemeieze un cămin.
De asemenea, relațiile din cadrul familiei Tulea sunt total degradate. Aglae stăpânește cu autoritate distrugătoare destinele copiilor ei, iar Simion, ca tată și ca soț, este total neavenit, incapabil și neputincios de a fi un „cap de familie”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.