Enigma Otiliei - Bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Liceu

Tema romanului, care unește cele două grupe de personaje, construite în jurul lui Costache Giurgiuveanu, este devenirea – împlinirea, pentru unii materială, pentru ceilalți spirituală, pe fundalul societății bucureștene de la începutul secolului XX.

Secvențe obligatorii:
- descrierea străzii Antim și a casei + prezentarea personajelor la intrare
- descrierea cas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Enigma Otiliei - Bacalaureat

Tema romanului, care unește cele două grupe de personaje, construite în jurul lui Costache Giurgiuveanu, este devenirea – împlinirea, pentru unii materială, pentru ceilalți spirituală, pe fundalul societății bucureștene de la începutul secolului XX.

Secvențe obligatorii:
- descrierea străzii Antim și a casei + prezentarea personajelor la intrare
- descrierea casei lui Pascalopol de pe Calea Victoriei; centrarea tabloului, rafinament, bun gust
- călătoria la moșia lui Pascalopol – idilică – contrast cu mediul citadin
- capitolul 18 – punctul culminant – prima cădere a lui Moș Costache
- deznodământul (lăsarea pianului pentru Aurica – sinceritatea Otiliei)
- epilogul

Romanul este unul de observație socială, scris la persoana a III-a, într-o manieră care susține în mare liniile clasice. Formula de creație este sprijinită și de calitatea de BILDUNGSROMAN – se urmărește formarea personajului principal masculin până la atingerea idealului.

Romanul se deschide cu o scenă tipic balzaciană, cu toate atributele unei expozițiuni clasice: tânărul Felix Sima, proaspăt absolvent de liceu ajunge în București, pe strada Antim la casa tutorelui său – Costache Giurgiuveanu. Importantă este corespondența între cadrul citadin descris și caracterul personajelor care îl populează: pe o structură clasică se prezintă anticipativ, adică realist, trăsăturile principalelor personaje.

Legătura
camera – clasic
societate – realist

Strada Antim arată caricatural, fiind privită cu ironie de tânărul provincial a cărui înfățișare trădează descendența aristocrației.
În același timp se stabilesc primele corespondențe între portretul fizic și cel moral la nivelul personajului principal și se introduc primele alterări, atât în caracterizarea personajului – romantic prin contrastul între aspectul sărăcăcios și spiritul strălucitor sau la nivelul perspectivei narative, între narator și Felix.

Intrat în casa neîngrijită a bătrânului, Felix își cunoaște viitoarea familie și constată că devine automat membru într-un „cuplu” de orfani și „candidat la moștenire”. Imaginea societății românești poate fi anticipată prin extrapolarea trăsăturilor și tensiunilor din familia lui Moș Costache.

Motorul evoluției sociale este același cu romanul lui Călinescu, cât și Balzac – „banul – zeul la care se închină toată omenirea”. În esență, conflictul se susține tot între valorile morale și cele materiale, argument covârșitor pentru încadrarea în clasicism.

Compoziția se structurează pe 2 planuri care urmăresc realizarea personajelor într-o succesiune logică și cronologică. Viziunea critică este proiectată asupra clanului Tulea, în timp ce trioul erotic este privit oarecum antitetic. Prozatorul își definește personajele prin trăsături desprinse din scene semnificative care le fixează în tipuri și tipologii. Tehnicile de caracterizare se subordonează interesului pentru exactitate, pentru redarea fidelă a detaliilor exterioare / fizice, care să susțină apoi structura interioară – portretul moral.

Se construiește astfel riguros o frescă a societății burgheze cu aspirații aristocratice și cu intruziuni în lumea intelectuală.
Totodată, se face o radiografie a mentalității românești din perioada interbelică.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.