Energia, peste 50 ani - eseu

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.22

nivel: Liceu

Tremurăm de frig sau nu mai aerisim locuințele?
Am cunoscut, din păcate, multe doamne mai în vârstă care lipeau cu „pap” ferestrele și în consecință nu le mai deschideau până „la vară”. Ca „să nu fie curent” era justificarea curentă. Consecința factura exagerată de plată a căldurii. Părerea consumatorului. În

Realitate, neaerisind camera c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Energia, peste 50 ani - eseu

Tremurăm de frig sau nu mai aerisim locuințele?
Am cunoscut, din păcate, multe doamne mai în vârstă care lipeau cu „pap” ferestrele și în consecință nu le mai deschideau până „la vară”. Ca „să nu fie curent” era justificarea curentă. Consecința factura exagerată de plată a căldurii. Părerea consumatorului. În

Realitate, neaerisind camera consumi de câteva ori mai multă căldură, pe bune!
Sunt multe principii fizice care vin în contradicție cu simțurile omenești. Principiile termodinamicei le pun însă capac!
E greu de explicat și chiar mai greu de înțeles ce înseamnă „căldura latentă de vaporizare” adică principiul prin care omul își menține temperatura de 36 grade. E ceva în legătură și cu transpirația.

Numim habitat condițiile de mediu (căldură, umiditate) în care ne desfășurăm activitatea sau locuim. Majoritatea confundă „căldura” cu „temperatura” În cameră poate fi frig chiar dacă termometrul indică 24 grade, și ne putem simți foarte comod când termometrul nu indică mai mult de 0 grade. Nu râde! Întreabă copilul care se joacă afară cu zăpada căzută din belșug. El se simte foarte bine cu năsucul înghețat și ignoră chemările mămicii „la căldurică”.
„Ei da!” Vei zice. „Doar e bine îmbrăcat”

Ce numești „bine îmbrăcat”? În nici un caz înfofolirea cu zeci de haine (maiou, cămașă, bluză, pulover, jacă, palton plus 2 sau trei fulare peste gură). Dacă, din cauza țoalelor acumulate pe bietul corp de mama grijulie, copilul transpiră, la doctor cu el. Și țigănușul aproape gol cu care se joacă nu are nimic!. Nici o dată mămicile nu pot înțelege „termodinamica” chiar dacă au doctoratul în fizică. Vai de capul copiilor lor! D-aia nu ajunge salariul nici pentru doctori.

Deci corpul, chiar și al adultului, trebuie îmbrăcat, nicidecum înfofolit. La case este cam la fel. O casă înfofolită transpiră, iar locatarii au o viață grea și costisitoare în ea.
Cum se face că în Suedia, chiar și în Polonia se consumă pentru încălzirea caselor mult mai puțin ca la noi? Cam 50 % în condițiile unui frig dublu.

Ori ce străin de țară aude aici, pentru prima oară în viață sintagma „mă trage curentul”. La tot pasul, în special de la oameni trecuți de floarea vârstei. Este o expresie idiomatică specific românească care nici măcar nu poate fi tradusă. Băboiul sau băbuța care se feresc de „curent” iarna se simt totuși foarte bine în „curentul” ventilatorului, vara.

Dar ce are „curentul” cu înfrigurarea anumitor copii născuți ieri, peste 50 ani?. Ei bine, are! „Curentul” împiedică aerisirea și încincește căldura consumată pentru încălzirea locuinței. O risipă care nu mai poate fi admisă, nu numai pentru facturile foarte bogate pe care le prilejuiește. Simpla aerisire zilnică de cel puțin 10 minute a încăperii reduce de 5 ori valoarea facturii de căldură. Numai cine vrea plătește deci surplusul de căldură consumat de teama de „frig”. Cu ori câte plăpumi te-ai înveli tot ție frig într-o cameră neaerisită.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.