Energia nucleara

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.86

nivel: Gimnaziu

Energia electrică se produce la scară industrială īn instalaţii numite centrale electrice . Īn funcţie de energia transformată īn energie electrică, cele mai importante pot fi :
o Termocentralele -- īn care se transformă energia termică, rezultată prin arderea combustibililor;
o Hidrocentralele -- īn care s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Energia nucleara

Energia electrică se produce la scară industrială īn instalaţii numite centrale electrice . Īn funcţie de energia transformată īn energie electrică, cele mai importante pot fi :
o Termocentralele -- īn care se transformă energia termică, rezultată prin arderea combustibililor;
o Hidrocentralele -- īn care se transformă energia potentială a apei;
o Nuclearo-electrice -- īn care se transformă energia rezultată din reacţiile nucleare;

Producerea de energie electrică cu ajutorul fuziunii nucleare.

Partea principală a unei centrale nucleare este reactorul nuclear īn "inima" caruia este "ars" combustibilul. Energia rezultată īn urma reacţiilor nucleare este convertibilă īn energie termică. Aceasta este preluată de un sistem de răcire şi transmisă īn afara reactorului,cu ajutorul unui vaporizator. Vaporii produşi pun īn miscare turbina, care antrenează un generator electric.
Īn funcţionarea unei centrale nucleare există numeroase pierderi energetice, cele mai semnificative fiind următoarele cauze:
o Agentul de racire nu cedează toată energia termică apei din vaporizator;
o Vaporii nu cedează turbinei decāt o mica parte din energia primită. Aceste pirderi de energie fac ca randamentul unei centrale nucleare să fie relativ mic faţă de randamentul unei hidrocentrale, şi totuşi exista o serie de avantaje a centralelor nucleare:
o Īntr-un an o centrală nucleară produce, de obicei, mai multă energie electrică decāt o hidrocentrală;
o Preţul de producere a energiei electrice īn centralale nucleare este mai redus decāt īn termocentrale;
o Puterea este constantă faţă de cea a hidrocentralei īn care puterea produsă depinde de nivelul apei din lacul de acumulare;
o Volumul rezidurilor este mult mai redus faţă de cel al termocentralelor;

Funcţionarea reactorului se bazează pe reacţia de fuziune īn lant a combustibului . Cel mai utilizat combustibil este uraniul.
Īn natură exista mai mulţi izotopi de uraniu :
234U (99,27%), 235U (0,72%) si 238U (0,0055%)

Dintre aceşti izotopi doar 235U poate fi utilizat īn reactoarele nuceare pentru producerea energiei electrice. Pentru unele reactoare este necesară cresterea concentraţiei de 235U pānă la 2 si 5%, creştere care se realizează prin procese tehnologice relalativ costisitoare, obţināndu-se aşa-numitul URANIU IMBOGĂŢIT.
Combustibilul introdus īn reactor are forma unor pilule compactate sub forma de bare. Īntre barele de combustibil sunt introduse şi bare de control. Acestea conţin CADMIU (element chimic care absoarbe neutroni). Ele au rolul de a regla numărul de neutroni ce pot produce noi reacţii de fuziune, astfel incāt puterea produsă de reactor să rămānă constantă īn timp.
Pentru menţinerea reacţiei īn lanţ, īn unele tipuri de reactoare , neutronii emişi īn reacţiile de fuziune trebuie īncetiniţi. Frănarea neutronilor se realizează īntr-un numit moderator. Majoritatea reactoarelor folosesc ca moderator apa grea.
Īn timpul frānării neutronilor are loc un transfer de energie de la aceştia la modrerator, temperatura moderatorului şi a combustibilului mărindu-se. Pentru transferul căldurii īn afara reactorului şi menţinerea constantă a temperaturii īn reactor, īn limite acceptabile, se foloseşte un agent de răcire. La unele tipuri de reactoere , moderatorul şi agentul de racire sunt unul şi acelasi, lichid(ex. apa grea)
o Īntregul amsamblu este īnchis īntr-o incintă etanşă, care izolează conţinutul reactorului de mediu inconjurător ;
o După incărcarea cu combustibil, reactorul asigură furnizerea de energie pe o perioadă de 2 pāna la 3 ani. Controlul reactoarelor nucleare se face compiuterizat;
o Centralele nucleare au īntre 1 si 8 reactoare (unităţi) fiecarecu o putere iniţială de cel puţin 600;
o De exemplu centrala de la Cernavodă produce, cu un singur reactor 10% din totalul de energiei electrice produse īn Romānia

Accidente nucleare :

Conştienţi sau nu, cei care sunt familiarizaţi cu fizica nucleară sunt adesea procupaţi de posibilitatea unei explozii nucleare devastatoare, cauzată de pierderea controlului unui reactor nuclear. Tema provine din faptul că
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.