Energia Solara

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.96

nivel: Gimnaziu

Soarele este una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor ființelor vii de pe întregul Pamant. Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie a întregii omeniri. Omul utilizeza intr-o așa măsura combustibilul pe baza de materie fosiliazata (petrol si cărbune) încât rezervele se vor epuiza in adoua parte a secolului ur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Energia Solara

Soarele este una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor ființelor vii de pe întregul Pamant. Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie a întregii omeniri. Omul utilizeza intr-o așa măsura combustibilul pe baza de materie fosiliazata (petrol si cărbune) încât rezervele se vor epuiza in adoua parte a secolului următor.

Mai demult s-a crezut ca centrala atomica este o soluție alternativa, dar gradul sau de periculozitate este demonstrat de catastrofa nucleara de la Cernobal, din 1986. S-a demonstrat ca dinte sursele de energie care ar putea înlocui combustibilul fosil, este energia solara, aceasta oferă siguranța si acuratețea cea mai mare.

RADIATIA SOLARA

Atmosfera reflecta aproximativ 30% si absoarbe 20% din radiația solara; astfel, pe suprafața solului ajung doar 50% din ea. Chiar si așa aceasta cantitate este de 170 de milioana de ori mai mare decât productivitatea celor mai mari centrale. In zonele tropicale aceasta cauzează arderea tufișurilor, focul izbucnit datorita focalizării razelor solare prin picăturile de rouă, care se comporta ca niște lentile optice. Grecii au utilizat energia solara inca din 400 i.e.n pentru aprinderea focului, folosind goburi de sticla pline cu apa. In 200 i.e.n ei si chinezii foloseau oglinzi concave in acest scop.

In cuptorul solar modern, lumina solara este folosita pentru a găti , o oglinda concava (reflectorul) focalizează razele soarelui pe mâncare sau pe vas. In unele cuptoare solare in loc de oglinda solara se folosește un sistem de oglinzi plate pentru a direcționa razele soarelui pe alimente. Pe aceeași idee se bazează si funcționarea furnalului solar.

In Mont Luis, Franta, s-a construit o clădire cu mai multe nivele, ce are o latura acoperita cu oglinzi, astfel încât totalitatea lor sa formeza o uriașa oglinda concava. Camera de încălzire din focar se poate încălzi pana la 3000 de grade C-la acesta temperatura se topesc majoritatea metalelor-.

CLADIRI INCALZITE DE SOARE

Intr-o oarecare măsura fiecare casa este încălzita de Soare dar unele dintre ele sunt proiectate pt. a folosi cat mai bine aceasta sursa de energie gratuita. Aceste case au ferestre mari pe partea unde cad razele soarelui la miza ,iar pe partea răcoroasa mii mici. In multe gospodarii, energia solara se folosește pentru încălzirea apei. Lumina soarelui incalzeste apa rece care curge prin panourile plate , închise, numite colectoare. Acestea functioneaza ca niște radiatoare inverse, absorb căldura pt. a încălzi apa. De obicei se montează pe acoperișul caselor, sub un unghi care sa permită absorbirea unei cantitati cat mai mari de energie.

BATERIILE SOLARE

Bateriile solare sunt niște instrumente elctronice, care utilizează fenomenul fotoelectric pt. producerea energiei electrice. Modulul de baterie solara este compus dintr-un număr foarte mare de fotocelule. Intr-o fotocelula se generează o tensiune mica, de aceea trebuie legate mai multe astfel de celule in serie, pt. ca bateria solara sa se poată folosi ca sursa de energie. Fotocelulele sunt niște placi subțiri din materie semiconductoare, de obicei siliciu. Unele sunt făcute din galiu, arseniu, care sunt tot semiconductoare.

Astfel de celule au un randament mai scăzut, dar sunt funcționale si la temperaturi mult mai ridicate. De aceea se folosesc pt. alimentarea energie a sateliților, mai expuși radiațiilor solare. Cei mai mulți sateliți artificiali functioneaza cu ajutorul panourilor solare, asemenea calculatoarelor si a majoritarii ceasurilor cu quartz.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.