Energia

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 8.81

nivel: Facultate

Din punct de vedere al surselor de energie primara satele membre ale Uniunii Europene se impart in trei categorii: tari net producatoare;tari net importatoare;categoria speciala a tarilor coeziunii.

Țările net producătoare sunt Olanda, Danemarca si Marea Britanie. Dupa descoperirea zăcământului de la Groningen în anul 1959, Olanda a devenit cel mai mare producător de gaz dintre țări[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Energia

Din punct de vedere al surselor de energie primara satele membre ale Uniunii Europene se impart in trei categorii: tari net producatoare;tari net importatoare;categoria speciala a tarilor coeziunii.

Țările net producătoare sunt Olanda, Danemarca si Marea Britanie. Dupa descoperirea zăcământului de la Groningen în anul 1959, Olanda a devenit cel mai mare producător de gaz dintre țările UE. Consumul de gaz, care depaseste 20 % din consumul total de energie primara din spatiul comunitar, este acoperit în mare parte de doi mari furnizori: Rusia si Norvegia, pe locurile următoare situându-se Olanda si Algeria.

Danemarca este un exportator net de gaz natural, dar într-o cantitate mult mai mica decât Olanda. Necesarul de petrol si-l acopera în proporție de 98% din resurse interne. Marea Britanie este un alt mare producător si exportator de energie. Sectorul de energie a fost privatizat intre anii 1980 – 1990, proces care a inclus industria de petrol, gaze si cea producătoare de energie electrică. S-a creat cea mai liberă piata a energiei din Europa. Singurul domeniu care a ramas înca în monopolul statului este energia nucleara

Țarile net importatoare sunt: Germania, Franta si Italia.
Germania este un mare importator de gaz (78% din necesar în 1994) adus mai ales din Rusia, și petrol (99% din necesar). Germania este, în același timp, un important producător și un transportator de energie în UE.

Producția de cărbune a scăzut în ultimii ani, în timp ce producția de energie nucleară crește relativ încet. Diversificarea surselor de energie și siguranța în alimentare sunt două din preocupările majore ale statului german. Incepând cu anii `80, protecția mediului a devenit obiectiv prioritar a guvernului și o preocupare majoră în domeniul energiei.

Franța este un importator net de energie. Importă aproape în totalitate petrolul și gazul de care are nevoie și peste 75 % din cărbune. Dezvoltarea puternică a sectorului nuclear a fost rezultatul firesc al dependenței excesive față de importul de combustibili clasici. Sursele de importuri sunt Rusia si Algeria, urmate de Norvegia.

Italia este saraca în resurse energetice si importa din Algeria cea mai mare parte din gazul necesar, fiind de altfel si tara de tranzit a gazului algerian spre Europa. Nu există sector nuclear, ca rezultat al moratoriului impus prin referendumul din 1987. Fiind foarte dependentă de importurile energetice, Italia este preocupată în special de cresterea eficientei energetice, dar si de protectia mediului.

Țarile mici net importatoare de energie sunt Austria, Belgia, Finlanda, Suedia si Luxembourg. In acest grup de state există însa contraste importante. Țarile nordice din acest grup pun un accent puternic pe protectia mediului si pe energia nucleara (fiind sarace în resurse în comparatie cu vecinele lor mai bogate, Danemarca si Norvegia), în timp ce Austria are o pozitie privilegiata datorita potentialului hidroelectric, care asigura circa 70% din productia interna de energie. Utilizarea biomasei ocupă locul doi, cu 11% din producția internă de energie.

Belgia, total lipsită de combustibili fosili, se bazează pe importuri și pe energie nucleara. Belgia este una din susținătoarele puternice ale politicii de energie în UE.Irlanda, Grecia, Spania si Portugalia, tari care au beneficiat de un masiv suport financiar din partea țărilor mai bogate ale UE prin Fondul de Coeziune Socială, sunt net importatoare de energie.

Ele au o infrastructură energetică mult mai slabă decât a celorlalte state. Sectorul energetic este relativ slab dezvoltat, eficiența tehnologiilor este redusă, iar sistemele de transport pentru gaz și electricitate nu sunt suficient dezvoltate. Portugalia, care se bazează mai ales pe potențialul său hidroelectric, poate ajunge să importe în anii secetoși până la 90% din energia consumată.

Grecia, care si-a dublat consumul in 1992 fata de 1973 importa aproape 80% din consumul de energie. Spania importă peste 80% din gazul metan, tot petrolul și aproape jumătate din cărbune. Moratoriul asupra energiei atomice a stopat dezvoltarea sectorului nuclear în această țară.

In Irlanda, peste 70% din consumul de energie primară este importat, iar procentul va crește odată cu epuizarea resurselor interne de gaz. Conform datelor statistice privind evolutia balantei de energie a Uniunii Europene in perioada 1990-2000, dependenta de importuri a crescut de la 47,63% in anul 1990 la 49,35% in anul 2000, tendinta de crestere care se pastreaza si in viitor.


DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.