Encefalopatia hepatica

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 5.21

nivel: Facultate

. Modificari in neuro-transmisia (dinamica) cerebrala. In mod normal, starea de veghe este determinata de echilibrul subtil intre starile de excitatie si inhibitie ale neurotransmisiei cerebrale. Substantele neurotoxice de origine intestinala, dar cu deosebire amoniacul, interfereaza procesele amintite, rezultatul evident fiind scaderea excitabilitatii si cresterea inhibitiei.

Exc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Encefalopatia hepatica

. Modificari in neuro-transmisia (dinamica) cerebrala. In mod normal, starea de veghe este determinata de echilibrul subtil intre starile de excitatie si inhibitie ale neurotransmisiei cerebrale. Substantele neurotoxice de origine intestinala, dar cu deosebire amoniacul, interfereaza procesele amintite, rezultatul evident fiind scaderea excitabilitatii si cresterea inhibitiei.

Excitabilitatea scade prin reducerea glutamatului la nivel sinaptic (prin interventia amoniacului), prin scaderea catecolaminelor si a receptorilor dopaminergici si datorita nivelului scazut la nivel cerebral al aspartatului care are rol neuroexcitator.Cresterea neuroinhibitiei se datoreaza cresterii sistemului GABA-ergic, indeosebi prin cresterea permeabilitatii barierei hemato-encefalice pentru acidul gama-amino-butiric, cresterea concentratiei de benzodiazepine endogene si aparitia falsilor neorotransmitatori (octopamina, tyramina, feniletanolamina, serotonina), proveniti dupa cum am vazut din aminoacizi aromatici.

Un argument pentru acest mecanism este constituit de ameliorarea tabloului clinic de EH la unii pacienti, dupa administrarea antagonistului receptorilor de benzodiazepine-flumazenil.
c. Modificari in metabolismul energetic. Explorarile moderne ca tomografia cu emisie de pozitroni au demonstrat reducerea fluxului sanguin cerebral cu scaderea consecutiva a consumului de oxigen si glucoza. Mai mult, s-a constatat o corelatie intre severitatea
manifestarilor EH si gradul scaderii fluxului sanguin cerebral.

d. Alterarea barierei hemato-encefalice, este dovedita la pacientii cu EH. In conditii normale, ea asigura protectia creierului fata de mediul biochimic. Amoniacul si celelalte substante neurotoxice de origine intestinala traverseaza usor bariera hemato-encefalica a ciroticilor.
Manifestari Clinice.Forme clinice.Exista forme clinic-manifeste usor de diagnosticat, dar mai rare, si forme minime, subclinice, fruste care trebuie cautate si care pot fi depistate la 50-80% dintre cirotici.

Aparitia pe plan clinic a EH este dependenta de severitatea cirozei, de activitatea ei, de existenta factorilor precipitanti. Manifestarile clinice pot fi prezente episodic declansate de factorii precipitanti, sau EH poate fi persistenta-permanenta, cu aparitie spontana si progresiva atunci cand ciroza este severa si functia hepatica alterata profund.Instalarea poate acuta, atunci cand intervine un factor precipitant sau progresiva la ciroticii cu afectare grava a functiilor hepatice.

Cazurile de EH subclinica sunt greu de diagnosticat pentru ca simptomele obisnuite lipsesc. Pot fi prezente tulburari de memorie, un anumit declin in activitatea ocupationala, grade minore de apraxie si agnozie. Pacientii care desfasoara munca manuala pot constata dificultati in activitatea lor, iar abilitatea de a conduce autovehicule este diminuata sau nu pot sofa.

Unele studii care utilizeaza testele psihometrice si evalueaza indemanarea de a sofa, constata ca pana la 60 % dintre ciroticii fara semne clinice de encefalopatie au dificultati in conducerea autovehiculului. Encefalopatia hepatica clinic manifesta, prezinta alterari pe mai multe planuri ale functiilor cerebrale. Pot fi prezente tulburarile psihice, de constienta, de personalitate, de intelect si de vorbire, precum si unele semne neurologice.

Modificarile starii de constienta, sunt foarte variate. Primele manifestari sunt legate de reducerea miscarilor spontane, apatie, lipsa de promptitudine si lentoare in raspunsul la stimuli. Se constata diminuarea atentiei si a puterii de concentrare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.