Encefalopatia

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.65

nivel: Gimnaziu

Deci cel mai mare risc de a dezvolta boala o au alcoolicii. Deficitul de tiamina se intalneste cu frecventa cea mai mare la alcoolici. Dar exista si alte cauze, mai rar intalnite, care interfera cu deficitul de tiamina, cum ar fi cazul pacientilor cu cancer gastric, gastrite cronice, interventii chirurgicale in sfera gastrica.

Encefalopatia Wernicke este o boala frecventa, dar care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Encefalopatia

Deci cel mai mare risc de a dezvolta boala o au alcoolicii. Deficitul de tiamina se intalneste cu frecventa cea mai mare la alcoolici. Dar exista si alte cauze, mai rar intalnite, care interfera cu deficitul de tiamina, cum ar fi cazul pacientilor cu cancer gastric, gastrite cronice, interventii chirurgicale in sfera gastrica.

Encefalopatia Wernicke este o boala frecventa, dar care poate fi usor prevenita prin evitarea deficitului de tiamina la persoanele cu riscuri crescute de a dezvolta aceasta deficienta. Cele mai multe persoane cu aceasta maladie sunt alcoolice, dar poate sa apara si la persoane malnutrite, la pacientii dializati, in SIDA si cancer.

Afecteaza cu predilectie sexul masculin, raportul barbati-femei fiind de 1, 7:1, probabil din cauza incidentei mai mare a alcoolismului la barbati. Varsta medie de debut a maladiei este in jur de 50 de ani, dar se poate intalni in orice moment al vietii, depinzand de aparitia uneia din afectiunile sau cauzele enumerate mai sus.


Cauze
- abuzul de alcool este cea mai frecventa cauza pe termen lung. Alcoolismul se insoteste frecvent de malnutritie, iar absorbtia intestinala a vitaminei B1 se reduce cu 70%. In ser, vitamina B1 are valori mai scazute de la 30% si pana la 98% fata de subiectii normali. Alcoolul singur, in absenta malnutritiei, poate sa reduca absorbtia intestinala a vitaminei B1 cu pana la 50%.

- pe locul doi in cauzele encefalopatiei Wernicke se afla malnutritia prelungita. Asa se intampla in cazul populatiilor africane, mai ales in randul copiilor, care au mare nevoie de vitamina B, acestia aflandu-se in perioada de crestere. Malnutritia asociata cu nevoile crescute de vitamine din perioada de crestere si dezvoltare duce la carente grave vitaminice si proteice care se traduc prin deficite in dezvoltarea fizica si psihica.

- bolile infectioase cresc necesarul de vitamina B al organismului, deoarece in perioada infectiilor metabolismul general este mult accelerat, pacientul fiind intr-o stare hipercatabolica. De aceea, la pacientii cu boli infectioase se recomanda suplimentarea vitaminelor si proteinelor din alimentatie. Pneumonia si meningita bacteriana se asociaza mai frecvent cu encefalopatie Wernicke.

- alte cauze: varsaturi prelungite, sepsisul (acesta creste cerintele vitaminice), interventii chirurgicale gastrice, gastrite cronice, cancer gastric, hemodializa. In cazul sugarilor hraniti numai cu lapte praf, acestia pot dezvolta encefalopatia in lipsa adaosului de vitamina B in lapte. Un studiu din anul 2008 a evidentiat intr-un raport epidemii de encefalopatie Wernicke in randul sugarilor din Israel care au fost hraniti cu lapte praf fara adaos de tiamina.

Manifestarile deficitului de tiamina la sugari sunt constipatia, agitatia, apatia, varsaturile, lipsa poftei de mancare, iar mai tarziu se intalneste diareea, nistagmusul, convulsii, inconstienta si cardiomiopatie.

- o cauza iatrogena este administrarea intravenoasa de solutii glucozate in exces. Un singur episod de acest gen nu provoaca encefalopatie, aceasta aparand numai in situatia in care administrarea in exces a solutiilor glucozate se repeta cu regularitate.

Encefalopatia Wernicke ar trebui sa fie luata in considerare la orice pacient alcoolic cu subnutritie pe termen lung care prezinta confuzie sau modificari ale statusului mental, ataxie, oftalmoplegie, tulburari de memorie, hipotermie cu hipotensiune arteriala sau delirium tremens.
Tabloul clinic al encefalopatiei Wernicke este caracterizat prin triada: encefalopatie, mers ataxic si disfunctia nervilor oculomotori.

Aceasta triada nu este intalnita la toti pacientii, ci doar la o treime din cazuri, la restul tabloul clinic fiind dominat de una sau doua din manifestarile de mai sus. Majoritatea pacientilor se prezinta la medic cu tulburari mentale, dezorientari temporo-spatiale, uneori fiind prezent si delirium tremens cauzat de abstinenta la alcool (in cazul pacientilor alcoolici) . Daca tratamentul este intarziat, manifestarile clinice pot evolua pana la pierderea starii de constienta si instalarea starii de coma.

Encefalopatia se caracterizeaza printr-un nivel global confuzional, agitatie, lipsa de interes pentru lumea inconjuratoare, indiferenta, deficit de concentrare. Cele mai intalnite modificari in encefalopatia Wernicke sunt modificarile statusului mental.

Starile de stupoare si coma se intalnesc mai rar, ele aparand mai ales in lipsa tratamentului de specialitate. Simptomele de apatie, somnolenta si confuzie se remit gradat, totusi defectele memoriei de scurta durata si deficientele in procesul de invatare nu se amelioreaza in totalitate.

Defectul de memorare este legat de leziunile din nucleii dorsali mediali ai talamusului. Psihoza Korsakoff este considerata o parte a bolii Wernicke si se manifesta prin pierderea memoriei de fixare, dezorientare si confabulatie. Din aceasta cauza encefalopatia Wernicke mai este cunoscuta si ca sindromul Wernicke-Korsakoff.

Psihoza Korsakoff este de multe ori persistenta. La examenul neurologic se constata lacune largi de memorie. Pacientul este incapabil sa sistematizeze evenimentele in seccesiunea lor reala in timp.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.