Emotie de toamna de Nichita Stanescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.11

nivel: Gimnaziu

Astfel spus, metafora titlului este formată din cuvântul sugestiv pentru trăirea interioară a eului liric, „emoție” și cuvântul „toamna”, care nu se referă la anotimp, ci la starea de deprimare a eului liric, provocată de o iubire care a trecut odată cu scurgerea timpului.

Structură, semnificații și limbaj artistic.Poezia „Emoție de toamnă[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emotie de toamna de Nichita Stanescu

Astfel spus, metafora titlului este formată din cuvântul sugestiv pentru trăirea interioară a eului liric, „emoție” și cuvântul „toamna”, care nu se referă la anotimp, ci la starea de deprimare a eului liric, provocată de o iubire care a trecut odată cu scurgerea timpului.

Structură, semnificații și limbaj artistic.Poezia „Emoție de toamnă” de Nichita Stănescu este alcătuită din două strofe inegale ca mărime și este structurată în două secvențe lirice, corespunzătoare strofelor.Prima strofă începe printr-o afirmație aparentă, „A venit toamna”, care este o metaforă sugestivă privind starea de tristețe a eului liric, o percepere amară a „toamnei” sufletești, care nu se referă la anotimp, ci la starea de deprimare a eului liric, provocată de o iubire care a trecut odată cu scurgerea timpului.

Fiindu-i teamă de suferința iminentă, poetul imploră, printr-un imperativ: „acoperă-mi inima cu ceva”, să-i fie protejată inima, cel puțin cu iluzia iubirii, semnificată prin metaforele „umbra unui copac”, poetul preferând ocrotirea iubitei: „sau mai bine cu umbra ta”. Eul liric, care-l simbolizează pe îndrăgostit, exprimă un acut sentiment de teamă, izvorât fie din cauză că nu-și va mai vedea iubita: „Mă tem că n-am să te mai văd”, fie din speranța iluzorie că îl va cuprinde din nou entuziasmul iubirii, care se dovedește neîmplinită: „că or să-mi crească aripi ascuțite până la nori”.

Metafora din ultimul vers citat sugerează elanul zborului interior, înălțarea sufletului spre extazul iubirii și teama de deziluzie, aceasta din urmă fiind exprimată prin lipsa de consistență a norilor. Starea interioară a îndrăgostitului este disperarea că iubita îi va părea, în curând, o străină: „că ai să te ascunzi într-un ochi străin”. Amărăciunea care îl va cuprinde este exprimată prin metafora sugestivă a frunzei de pelin, ce va închide definitiv în el speranța iubirii: „o să se-nchidă cu-o frunză de pelin”.

Exteriorizarea stării de deprimare a eului liric, provocată de iubirea ce se stinge, este reliefată de verbe sugestive atât prin sensul lor, cât și prin timpul și modul la care sunt puse. Astfel, trecuta iubire este sugerată de o metaforă, în care verbul este la perfect compus: „a venit toamna”, care semnifică un suflet „desfrunzit”. Starea prezentă a îndrăgostitului este de disperare și poetul imploră să-i fie protejat sufletul printr-un verb la imperativ: „acoperă-mi inima cu ceva”.

Viitorul este sumbru, poetul presupune mai multe ipostaze, posibilități pe care le comunică imaginar iubitei, prin verbe la viitorul popular, pentru a da impresia de oralitate. Astfel el presupune că va fi cuprins de teamă: „n-am să te mai văd”, ori de speranța împăcării: „or să-mi crească aripi” sau, și mai rău, că iubita îi va părea o străină, nu va mai avea pentru ea niciun sentiment: „ai să te-ascunzi într-un ochi străin” și acest fapt îi va provoca o profundă amărăciune: „o să se-nchidă cu-o frunză de pelin”.

În strofa a doua poetul transferă sentimentul de iubire, care până atunci se răsfrânsese asupra femeii iubite, în alt plan de manifestare, sugerat de elemente ale planului terestru îmbinate cu cele ale planului cosmic, idee specifică lui Nichita Stănescu. Tăria sentimentului de dragoste este exprimată prin metafora pietrelor, iar tăcerea ilustrează imposibilitatea comunicării acestui sentiment unei ființe apropiate: „Și-atunci mă apropii de pietre și tac”.

Sufletul său, golit de iubirea stinsă, se umple de încântarea naturii fascinante. De aceea, îndrăgostitul se refugiază în sine, iar marea îi primește cuvintele tandre, înecându-le, pentru că nu mai are o iubită căreia să i le spună: „iau cuvintele și le-nec în mare”. Universul său interior este simbolizat de îmbinarea armonioasă a planului teluric: „de pietre”, „în mare”, cu cel cosmic: „luna”, revigorându-se spiritual.

Forța iubirii se manifestă acum asupra astrului ceresc: „luna”, a cărui strălucire tainică a luminat dintotdeauna pe îndrăgostiți. Puterea dragostei a rămas în sufletul îndrăgostitului la fel de mare, încât el poate să facă luna să răsară, pentru a-i împărtăși taina iubirii: „Șuier luna și o răsar și o prefac / Într-o dragoste mare”, deoarece inima lui tânjește necontenit după acest sentiment.

În poezia lui Nichita Stănescu, natura nu compune un „decor” exterior, ci unul interior, ca stare sufletească ce poate cuprinde întreg universul. Arzătoarea dorință de „a iubi” îi dă eului liric o forță interioară nebănuită, o disponibilitate de a simți, în permanență, sentimentul de dragoste. Puternica trăire a eului liric este exprimată prin verbe la prezent, al căror sens potențează sentimentul de dragoste interiorizat: „mă apropii de pietre și tac”, „iau cuvintele și le-nec în mare”, „șuier luna și o răsar și o prefac”.

Prozodia. Măsura este fpoarte variată, versurile având între 7 și 15 silabe, iar rima se diferențiază în cele două secvențe lirice. Prima strofă, care conține șase versuri, are rimă împerecheată, iar în ultima strofă, care este un catren, rima este încrucișată.

În poezia „Emoție de toamnă”, Nichita Stănescu își exprimă în mod direct sentimente și stări sufletești prin intermediul eului liric, într-un limbaj artistic modern. De aceea poezia aparține genului liric, fiind o creație poetică.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.