Emotie de toamna Nichita Stanescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

Titlul, o structura nominala, alcatuita din substantivul nearticulat in nominativ "emotie" si din atributul substantival prepozitional "de toamna", realizeaza legatura intre planul afectiv (interior) si cel exterior (al naturii), orientand discursul liric.Eul liric este evidentiat prin prezenta marcilor lexico-gramaticale ale eului liric (pronume personale si reflexive, adjective pronominale, verb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emotie de toamna Nichita Stanescu

Titlul, o structura nominala, alcatuita din substantivul nearticulat in nominativ "emotie" si din atributul substantival prepozitional "de toamna", realizeaza legatura intre planul afectiv (interior) si cel exterior (al naturii), orientand discursul liric.Eul liric este evidentiat prin prezenta marcilor lexico-gramaticale ale eului liric (pronume personale si reflexive, adjective pronominale, verbe la persoanale I si a II-a), dar si prin adresarea directa catre fiinta iubita ("acopera-mi inima cu ceva").

Discursul liric debuteaza cu o propozitie cu caracter constatativ: "A venit toamna". Aceasta nu este totusi o simpla constatare a schimbarii anotimpurilor, ci sugereaza, in plan simbolic, diminuarea sentimentului de dragoste. Eul liric isi exprima in continuare disperarea, cerand iubitei un gest de revenire, o speranta in renasterea iubirii: "acopera-mi inima cu ceva,/ cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta".

Cuvantul "umbra" poate semnifica absenta iubitei, amintirea ei.
Nelinistea generata de despartire este evidentiata in versul al treilea:"Ma tem ca n-am sa te mai vad uneori", continuand, in versul urmator cu exprimarea masurii durerii eului liric: "ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori". Aripile exprima ideea zborului, iar indicele spatial "pana la nori" exprima inexistenta unei limite in manifestarea sentimentului de durere. Versul urmator exprima spaima eului liric ca iubita ar putea fi atrasa de o noua dragoste: "ca ai sa te-ascunzi intr-un ochi strain", aceasta noua experienta erotica provocandu-i doar suferinta: ""si el o sa te-nchida c-o frunza de pelin".

Pelinul, care in plan concret exprima gustul amar, in plan metaforic exprima dezamagirea generata de esuarea iubirii.
Strofa a doua surprinde transformarile eului liric, determinate de absenta dragostei: "Si-atunci ma apropii de pietre si tac" (pietrele sunt martore ale suferintei eului liric; tacerea care se instaureaza sugereaza absenta comunicarii); "iau cuvintele si le-nec in mare" (amplificarea starii de absenta a comunicarii"; "Suier luna si o rasar si o prefac/ intr-o dragoste mare" (eul liric apare in ipostaza demiurgica, reordonand universul exterior in functie de propriile trairi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.