Emotie de toamna - demonstratie opera lirica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.19

nivel: Liceu

Titlul poeziei este o metafora, prin care eul liric isi exprima teama profunda pentru o iubire pe cale de a se sfarsi, starea de amaraciune provocata de o dragoste aflata in pragul destramarii. Astfel , cuvintele ,,emotie” si ,,toamna’’ nu se refera la anotimp ci la trairile interne ale eului liric provocate de stingerea treptata a iubirii , conditia in care se afla un sufl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emotie de toamna - demonstratie opera lirica

Titlul poeziei este o metafora, prin care eul liric isi exprima teama profunda pentru o iubire pe cale de a se sfarsi, starea de amaraciune provocata de o dragoste aflata in pragul destramarii. Astfel , cuvintele ,,emotie” si ,,toamna’’ nu se refera la anotimp ci la trairile interne ale eului liric provocate de stingerea treptata a iubirii , conditia in care se afla un suflet ,,desfrunzit” .
Ca orice opera lirica si poezia ,,Emotie de toamna” se caracterizeaza printr-o accentuata subiectivitate , deoarece realitatea este prezentata si infatisata potrivit sensibilitatii eului liric . Astfel , eul liric isi exprima in mod direct senimentele determinate de o iubire tulburata de scurgerea nemiloasa a timpului .

Valorificarea resurselor expresive ale limbii , prin folosirea unui limbaj figurat si armonios , concretizat in imagini artistice si figure de stil , menite sa-l emotioneze si sa-l sensibilizeze pe cititor . Astfel , afirmatia aparent banala ,,a venit toamna” , nu se refera la rotirea anotimpurilor ci la inceputul starii de tristete , provocat de o iubire pe cale sa se stinga .
Fiindu-i teama de suferinta iminenta, poetul implora, printr-un imperativ - ,,acopera-mi inima cu ceva” -, sa-i fie protejata inima, cel putin cu iluzia iubirii, semnificata prin metaforele ,,umbra unui copac”, poetul preferand ocrotirea iubitei - ,,sau mai bine cu umbra ta”. Eul liric, care-l simbolizeaza pe indragostit, exprima un acut sentiment de teama, izvorat fie din cauza ca nu-si va mai vedea iubita - ,,Ma tem ca n-am sa ta mai vad” – fie din speranta iluzorie ca il va cuprinde din nou entuziasmul iubirii, care se dovedeste a fi doar tentatia evadarii din cotidian intr-o lume imaginara - ,,ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori”.

Starea interioara a indragostitului este disperarea ca iubita ii va parea, in curand, o straina - ,,ca ai sa te ascunzi intr-un ochi strain”. Amaraciunea care il va cuprinde este exprimata prin metafora sugestiva a frunzei de pelin , ce determina posibila suferinta a iubitei .
Ca-n orice opera lirica , ideile si sentimentele sunt exprimate direct printr-o tulburatoare confesiune . Astfel , prezenta si trairile eului liric marcate verbal si gramatical prin forme verbale si gramticale de persoana I singular sunt surprinse gradat . Prin folosirea prezentului si al perfectului compus , eul liric sugereaza un fapt real , o iubire trecuta , iar , prin folosirea imperativului si al viitorului sublinieaza nevoia de protectie afectiva , respectiv , multiplele posibilitati pe care le comunica iubitei .

Trairile intense ale eului liric sunt transfigurate in creaii artistice , deoarece iubirea nu dispare ci este transpusa in planul creatiei . Astfel , indragostitul apare in postura unui adevarat demiurg capabil sa transforme tot ce-l inconjoara intr-o mare iubire . Asa se explica de ce verbul ,,a rasari” din intransitiv devine verb transitiv , iar luna devine un element esential al creatiei sale .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.