Emotie de toamna - Nichita Stanescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.10

nivel: Gimnaziu

Poet al formulelor neconvenționale, oscilând între extreme, totdeauna preocupat de ineditul expresiei poetice, Nichita Stănescu rămâne, și astăzi, un creator de o singularitate incontestabilă. „Emoție de toamnă”, care face parte din volumul „O viziune a sentimentelor”, este o operă lirică, o poezie de dragoste, în care eul liric comunică, în esență, inefabilul sentimentului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emotie de toamna - Nichita Stanescu

Poet al formulelor neconvenționale, oscilând între extreme, totdeauna preocupat de ineditul expresiei poetice, Nichita Stănescu rămâne, și astăzi, un creator de o singularitate incontestabilă. „Emoție de toamnă”, care face parte din volumul „O viziune a sentimentelor”, este o operă lirică, o poezie de dragoste, în care eul liric comunică, în esență, inefabilul sentimentului de iubire, teama că el va dispărea.

Opera lirică este opera în care eul liric exprimă în mod direct propriile trăiri, prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice.
Titlul, o structură nominală, alcătuită din substantivul nearticulat în nominativ „emoție” și din atributul substantival prepozițional „de toamnă”, realizează legătura între planul afectiv (interior) și cel exterior (al naturii), orientând discursul liric.

Eul liric este evidențiat prin prezența mărcilor lexico-gramaticale ale eului liric (pronume personale și reflexive, adjective pronominale, verbe la persoanale I și a II-a), dar și prin adresarea directă către ființa iubită („acoperă-mi inima cu ceva”). Discursul liric debutează cu o propoziție cu caracter constatativ: „A venit toamna”. Aceasta nu este totuși o simplă constatare a schimbării anotimpurilor, ci sugerează, în plan simbolic, diminuarea sentimentului de dragoste.

Eul liric își exprimă în continuare disperarea, cerând iubitei un gest de revenire, o speranță în renașterea iubirii: ”acoperă-mi inima cu ceva,/ cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta”. Cuvântul „umbra” poate semnifica absența iubitei, amintirea ei.

Neliniștea generată de despărțire este evidențiată în versul al treilea:”Mă tem că n-am să te mai văd uneori”, continuând, în versul următor cu exprimarea măsurii durerii eului liric: „că or să-mi crească aripi ascuțite până la nori”. Aripile exprimă ideea zborului, iar indicele spațial „până la nori” exprimă inexistența unei limite în manifestarea sentimentului de durere.

Versul următor exprimă spaima eului liric că iubita ar putea fi atrasă de o nouă dragoste: „că ai să te-ascunzi într-un ochi străin”, această nouă experiență erotică provocându-i doar suferință: „”și el o să te-nchidă c-o frunză de pelin”. Pelinul, care în plan concret exprimă gustul amar, în plan metaforic exprimă dezamăgirea generată de eșuarea iubirii.

Strofa a doua surprinde transformările eului liric, determinate de absența dragostei: „Și-atunci mă apropii de pietre și tac” (pietrele sunt martore ale suferinței eului liric; tăcerea care se instaurează sugerează absența comunicării); „iau cuvintele și le-nec în mare” (amplificarea stării de absență a comunicării”; „Șuier luna și o răsar și o prefac/ într-o dragoste mare” (eul liric apare în ipostază demiurgică, reordonând universul exterior în funcție de propriile trăiri.

La nivel lexical (adică al sensului cuvintelor), poezia are un grad ridicat de ambiguitate, specific, de altfel, stilului stănescian (și poeziei neomoderniste); textul este sărac în figuri de stil. Poezia este structurată în două strofe – o sextină și un catren; versurile au rima împerecheată. Din toate cele prezentate mai sus, reiese că poezia „Emoție de toamnă” de Nichita Stănescu este o operă lirică.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.