Eminescu si stiinta 2

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

Intr-o varianta a poeziei Musat si ursitoarele, semnalata in 1984 de Th. Codreanu, existenta in ms. 2270, fila 83, referindu-se la timp si spatiu, se vorbeste de "incrucisarea amandorura" care "naste miscare si lumina" - deci inca un parametru, lumina, intervine. Iar in acelasi ms, fila 146 citim sintagma: "curba in infinit a Universului!" In Sarmanul Dionis, inteleptul evreu Ruben "de o antica f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eminescu si stiinta 2

Intr-o varianta a poeziei Musat si ursitoarele, semnalata in 1984 de Th. Codreanu, existenta in ms. 2270, fila 83, referindu-se la timp si spatiu, se vorbeste de "incrucisarea amandorura" care "naste miscare si lumina" - deci inca un parametru, lumina, intervine. Iar in acelasi ms, fila 146 citim sintagma: "curba in infinit a Universului!" In Sarmanul Dionis, inteleptul evreu Ruben "de o antica frumuseta" arata ca, fara materie, imensul spatiu si nesfarsitul timp nu exista: "Stii ca in puterea unei legi, nu este spatiu desert".

Cum sa nu te gandesti la raspunsul dat de Einstein, unor ziaristi, care voiau sa stie ce se intampla cu spatiul si timpul in lumina teoriei relativitatii: "Inainte se credea ca spatiul si timpul continua sa existe chiar daca scoti lucrurile din Univers; dupa teoria relativitatii, spatiul si timpul dispar odata cu lucrurile". Eminescu intuieste si relativitatea simultaneitatii postulata de Einstein, caci tot Ruben isi sfatuieste eroul sa calatoreasca spre alte spatii, departe si atunci "ziua va fi secol si cand te vei intoarce nu vei mai gasi pe Ruben, ci un alt om". Deci calatorul va ramane tanar, iar cel aflat pe Pamant nici nu va mai fi.

Explicatia Eminescu a dat-o mai sus, cand a spus ca "acceleratia de miscare" modifica timpul. Deci - "paradoxul gemenilor". In lumea de naluciri si clarviziuni a Sarmanului Dionis timpul si spatiul se contracta si se dilata in nenumarate ipostaze. Este cunoscuta anecdota considerata autentica, atribuita lui Einstein, care ar fi cerut secretarei sale sa explice unor vizitatori nerabdatori sa afle "pe scurt" ce este teoria relativitatii.

Ea trebuia sa le spuna ca unui barbat o ora petrecuta in compania unei fete frumoase ii va parea un minut, in timp ce un minut petrecut pe o soba incinsa ii va parea o ora. Exista oare un echivalent de necrezut in ms. 2.269, fila 33-34: "O, acest blestemat de timp, care e cand lung, cand scurt [...]. Cand asteapta cineva iarna la portita vr-unui zaplaz pe draguta lui... si ea nu vine... si asteapta... si ea tot nu vine... ce-i timpul? O eternitate. Cand citeste cineva o carte frumoasa... mii de tablouri se desfasoara inaintea ochilor... ce-i timpul? Un minut..."

Numai relativitatea este absoluta, arata Einstein. Nicidecum energia. Cat de vizionar este intuita energia ce salasluieste in materie (azi stim ca in nucleul atomului), cand Eminescu scrie: "Forta e latenta in materie si el [omul] o poate libera (deslega) prin distrugerea echilibrului altor puteri ce o tin in repaos. El o poate efectua aceasta dand directia unei puteri neatarnate ce repaosa pan-acum in magazinul naturii"! (ms. 2264, fila 340). N-au stiut, desigur, Einstein (cu al sau E = mc2), Fermi, Lise Meitner, Oppenheimer, ceilalti ca un poet le-a fost precursor...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.