Eminescu - biografie

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.08

nivel: Gimnaziu

Poetul nostru national a ridicat limba romana pe cele mai inalte trepte ale expresivitatii. Scriierile lui au constituit un adevarat imn de glorie inaltat poporului roman.
Mihai Eminescu s-a nascut la Botosani la 15 ianuarie 1850; este al saptelea copil din 11 frati. Tatal lui a fost Gh. Eminovici si provine dintr-o familie de tarani romani din nordul moldovei iar mama lui a fost Raluc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eminescu - biografie

Poetul nostru national a ridicat limba romana pe cele mai inalte trepte ale expresivitatii. Scriierile lui au constituit un adevarat imn de glorie inaltat poporului roman.
Mihai Eminescu s-a nascut la Botosani la 15 ianuarie 1850; este al saptelea copil din 11 frati. Tatal lui a fost Gh. Eminovici si provine dintr-o familie de tarani romani din nordul moldovei iar mama lui a fost Raluca Eminovici (nascuta Jurascu), fica de stolnic din Joldesti.

Copilaria si-a petrecut-o la Botosani si Ipotesti iar primul contact cu oamenii si cu natura la avut in perioada 1858-1866 la Cernauti unde a urmat scoala, aceasta perioada marcandul ceea ce la facut sa-l evoce in poezia de mai tarziu.
Mai tarziu ajunge functionar la Botosani la diverse institutii sau a pribegit cu trupa Tardini-Vladicescu.

Primele lui manifestari literare au fost in 1866 la mormantul lui Aron Pumnul, urmand sa debuteze in perioada 25 feb.-09 mar. in revista "Familia" din Pesta (Budapesta) a lui Iosif Vulcan cu poezia "De-as avea", in acelasi an publicand in aceiasi revista inca cinci poezii.
In perioada 1866-1869 pribegeste pe traseul Cernauti- Blaj- Sibiu- Giurgiu- Bucuresti folosind aceasta perioada pentru cunoasterea poporului, limbii si obiceiurile romanesti. Este sufleor si copist de roluri in trupa lui Iorgu Caragiale, apoi secretar in formatia lui Mihai Pascaly si la recomandarea acestuia,sufleor si copist la Teatrul National, unde il cunoaste pe I. L. Caragiala. Tot in aceiasi perioada continua sa publice in "Familia", scrie poezii, drame, fragmente de roman(Geniul pustiu), ramase in manuscris si face traduceri din germana.

In perioada 1869-1872 face studentia la Viena, urmeaza ca "auditor extraordinar" Facultatea de Filozofie si Drept dar consecutiv studieaza cursuri de la alte facultati. Activeaza in rindul societatilor studentesti, participa la pregatirea unei serbari si a unui congres studentesc la Putna cu ocazia inplinirii a 400 de ani de la zidirea manastirii de catre Stefan cel Mare unde se inprieteneste cu Ioan Slavici. La Viena o cunoaste pe Veronica Miclea , corespondenta dintre Mihai Eminescu si ea constituie, de multa vreme, unul dintre subiectele controversate ale eminescologiei. Cunoscuta partial , scrisorile isi pastreaza in continuare o doza apreciabila de seductie si o aura de mister. Tot in aceiasi perioada incepe colaborarea la "Convorbiri literare" , debuteaza ca publicist in ziarul "Albina ", din Pesta,apar primele semne ale bolii.

In perioada 1872-1874 este student "ordinar" la Berlin, revista Junimea acordandui o bursa cu conditia sa-si i-a doctoratul in filozofie, Eminescu urmeaza cu regularitate doua semestre, dar nu se prezinta la examen.
In perioada 1874-1877 este director al Biblioteci Centrale din Iasi, profesor suplinitor, revizor scolar pentru judetele Iasi si Vaslui si redactor la ziarul "Curierul de Iasi", continua sa publice in "Convorbiri literare". Devine prieten cu Ion Creanga pe care-l determina sa scrie si-l introduce la Junimea .Are o situatie materiala nesigura si necazuri familiale murindui mai multi frati si mama.

In perioada 1877-1883 se afla in Bucuresti si este redactor, redactr sef la ziarul "Timpul" avind o activitate publicistica exceptionala care ii ruineaza sanatatea si scrie marile lui opere ( Luciafarul, Scrisoarea I-a, a II-a, a III-a, a IV-a si a V-a etc.)
In 1883 se inbolnaveste grav si se interneaza la spitalul doctorului Sutu, apoi la un institut langa Viena iar in decembrie ii apare volumul "Poezii" avand prefata si texte selectate de Titu Maiorescu.
In perioada 1883-1889 sunt ani in care sufera din cauza bolii.
In 15 iunie 1889 la ora 3 in zori se stinge din viata in casa de sanatate a doctorului Sutu.
A fost inmormantat in Bucuresti in cimitirul Bellu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.