Emile Durkheim - Sinuciderea

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Remarcam pentru inceput definitia pe care Durkheim o da sinuciderii. Astfel, sinuciderea este "orice act care rezulta in mod direct sau indirect dintr-un act pozitiv sau negativ indeplinit de victima insasi si despre care ea stia ce rezultat urma sa produca". In aceasta definitie un act pozitiv ar fi impuscarea, iar un act negativ ar fi greva foamei. Textul insista asupra faptului ca victima trebu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emile Durkheim - Sinuciderea

Remarcam pentru inceput definitia pe care Durkheim o da sinuciderii. Astfel, sinuciderea este "orice act care rezulta in mod direct sau indirect dintr-un act pozitiv sau negativ indeplinit de victima insasi si despre care ea stia ce rezultat urma sa produca". In aceasta definitie un act pozitiv ar fi impuscarea, iar un act negativ ar fi greva foamei. Textul insista asupra faptului ca victima trebuie sa fie constienta ca actul ei conduce la moarte, si in asta consta specificul sinuciderii fata de orice alta forma de moarte.

Autorul stabileste o statistica a sinuciderilor si constata ca rata de sinucideri este relativ constanta pentru o populatie determinata. El incearca sa stabileasca o corelatie intre anumite circumstante si variatia ratei de sinucidere. Constata astfel ca daca sinuciderea in sine este un act individual, rata de sinucidere este un fenomen social. Durkheim prezinta apoi factorii extra-sociali care intra in discutie in cazul sinuciderii. El elimina ca irelevante starile psihopate (nebunie, alcoolism), ereditatea si rasa, factorii cosmici (clima, anotimp) si factorii de imitatie.

Toate acestea nu sunt pe deplin false (irelevante) ca si cauze ale sinuciderii, dar nu explica complexitatea sinuciderii ca fenomen social. Pe de alta parte daca acesti factori ar fi determinanti ar trebui sa poata fi prevazuta aria de aparitie a sinuciderii.In continuare autorul prezinta o tipologie a diferitelor forme de sinucidere. El isi construieste tipologia bazandu-se pe un clasament in functie de cauzele sociale ale sinuciderii.

Astfel sinuciderea egoista este determinata de lipsa de integrare a individului. Analiza sinuciderii egoiste duce la examinarea efectelor structurilor religioase (protestantii se sinucid mai mult decat catolicii), familiale (casatoria fereste de sinucidere) si politice (marile transformari politice fac sa scada rata sinuciderilor). Prin urmare structurile care ofera o integrare redusa favorizeaza o individuatie excesiva, care duce la sinuciderea egoista. Acest nume se datoreaza faptului ca atunci cand individul se sinucide se gandeste la el si nu la comunitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.