Emile Durkheim

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Exemplele de sinucidere religioasa se incadreaza in cazul sinuciderii altruiste. Avem de-a face cu o sinucidere altruista pentru ca individul actioneaza manat de un imperativ social interiorizat , care devine mai puternic decat propriul instinct de conservare. Un alt tip de sinucidere este sinuciderea anomica, acest nume desemnand lipsa de reguli. Este tipologia cea mai importanta, pentru ca este [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emile Durkheim

Exemplele de sinucidere religioasa se incadreaza in cazul sinuciderii altruiste. Avem de-a face cu o sinucidere altruista pentru ca individul actioneaza manat de un imperativ social interiorizat , care devine mai puternic decat propriul instinct de conservare. Un alt tip de sinucidere este sinuciderea anomica, acest nume desemnand lipsa de reguli. Este tipologia cea mai importanta, pentru ca este caracteristica societatii moderne. Durkheim arata ca este o legatura intre sinuciderea anomica si variatiile ciclului economic. Acest tip de sinucidere rezulta mai ales din faptul ca in societatea moderna existenta nu mai este structurata in functie de obiceiuri si cutume.

In afara de aceste tipologii, autorul prezinta o analiza mai fundamentala a raportului intre viata individului si societate. El incearca astfel sa dea o baza teoretica ideilor pe care le propune. Incepe prin a prezenta raporturile intre nevoile unui individ si mijloacele pe care le are de a-si satisface aceste nevoi. E nevoie de un echilibru intre aceste mijloace si nevoile individului, altfel individul devine frustrat si va suferi. Sinuciderea decurge de aici pentru ca "tendinta de a trai nu este decat rezultanta celorlalte tendinte", deci daca celelalte sunt nesatisfacute, dispare si tendinta de a trai.

La animal acest echilibru "se stabileste cu o spontaneitate aproape automatica". Animalul nu are o imaginatie dezvoltata pentru a gasi si alte scopuri pe care sa le doreasca in afara celor constitutive naturii sale fizice. Pe cand la om majoritatea nevoilor sale nu sunt dependente de corp. De aceea apare intrebarea: "Cum sa fixezi cantitatea de bunastare, de confort sau de lux pe care o fiinta umana o poate cauta in mod legitim?"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.