Emil Garleanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 6.16

nivel: Liceu

Și-a făcut debutul în 1900, publicînd în paginile revistei Arhiva din Iași, poezia Iubitei , devenind apoi redactor al revistei sămănătoriste Făt Frumos din Birlad si colaborator la Convorbiri critice, Sămănătorul ș.a., în paginile cărora publică o bună parte din scrierile sale.

Pe lîngă o intensă muncă pe tărîmul beletristicii, a desfășurat o importantă activitate de organizator. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emil Garleanu

Și-a făcut debutul în 1900, publicînd în paginile revistei Arhiva din Iași, poezia Iubitei , devenind apoi redactor al revistei sămănătoriste Făt Frumos din Birlad si colaborator la Convorbiri critice, Sămănătorul ș.a., în paginile cărora publică o bună parte din scrierile sale.

Pe lîngă o intensă muncă pe tărîmul beletristicii, a desfășurat o importantă activitate de organizator. A întemeiat revista Făt Frumos , a fost redactor la Falanga literară și artistică , supliment al Convorbirilor critice , a dirijat Biblioteca românească Socec; a scos la Craiova revista Proza , pe care o redacta singur, împreună cu Dimitrie Anghel și Șt. O. losif, Emil Garleanu a înființat îa București Societatea scriitorilor români (1908), devenind în 1911 președintele ei. Emil Garleanu a desfășurat și o activitate importantă la Teatrul Național din Craiova (1911), in calitatea sa de director.

Entuziast animator cultural, iubitor al creației populare, fin cunoscător al naturii, scriitorul se stinge din viață la 2 iulie 1914, la București, lăsînd o operă plină de gingășie si senŹsibilitate. Emil Garleanu, în faza de început, este influențat de ideologia sămănătoriștilor așa cum vădesc unele schițe și povestiri în care elogia viața patriarhală a boierilor moldoveni ( Bătrinii , 1905, volum de debut).

Forța talentului lui Emil Garleanu însă îl conduce treptat spre o viziune realistă in literatură, prin abordarea unor teme din viața celor umili. După cartea de debut urmează volumele: Cea dinții durere (1907), Odată (1907), într-o noapte de mai (1908), J 877 - Schițe de război (1908), Punga (1909), Trei vedenii (1910), Nucul lui Odobac (1910), Amintiri și schite (1910), Din lumea celor care nu cuvintă (1910), iar postum, Visul lui Pilat (1915), O lacrimă pe-o geană (1915) și Priveliști din țară - schițe, însemnări (1915). Opera cea mai reprezentativă, cea care a făcut celebritatea de scriitor a lui Emil Garleanu este volumul de schițe și povestiri Din lumea celor care nu cuvintă.

Impunîndu-se ca un observator fin și gingaș al universului domestic, Emil Garleanu întocmește mici monografii ale necuvîntătoarelor, ale unor gîze, ale unor animale domestice, ale unor vegetale. Interesantă este și o altă carte a lui Emil Garleanu Priveliști din țară , în care scriitorul a adunat mici evocări ale șezătorilor literare organizate de Societatea scriitorilor români în diferite orașe ale țării, impresii din aceste orașe, medalioane, rînduri despre scriitorii conŹtemporani. Prin întreaga sa activitate de creație, alături de ceilalți scriitori ai generației lui, Emil Garleanu rămîne o valoroasă prezență în literatura română.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.