Emdogain - un produs de regenerare tisulara

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.86

nivel: Liceu

Au fost create apoi noi tratamente care sa stimuleze interactiunea dintre celule si dintre acestea si matricea extracelulara, interactiuni critice in regenerarea parodontala. Acestea au la baza utilizarea mediatorilor biologici obtinuti din tesuturi embrionare de la porcine din structura matricei smaltului (enamel matrix derivate - EMD) sau pe cale sintetica (factori de crestere si diferentiere re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emdogain - un produs de regenerare tisulara

Au fost create apoi noi tratamente care sa stimuleze interactiunea dintre celule si dintre acestea si matricea extracelulara, interactiuni critice in regenerarea parodontala. Acestea au la baza utilizarea mediatorilor biologici obtinuti din tesuturi embrionare de la porcine din structura matricei smaltului (enamel matrix derivate - EMD) sau pe cale sintetica (factori de crestere si diferentiere recombinati).
Proteinele din matricea extracelulara a smaltului

S-a demonstrat ca proteinele cu origine in teaca radiculara Hertwig au un rol crucial in formarea cementului radicular acelular din cursul dezvoltarii radacinii dentare. Aceste proteine accelereaza formarea de ligamente parodontale si os alveolar in cursul embriogenezei. De aceea, administrarea de astfel de proteine exogene care se regasesc si in matricea smaltului dentar, ar avea un efect terapeutic regenerativ.

PrefGel este un gel conditionant cu pH neutru (EDTA 24% in gel de carboximetil celuloza) care indeparteaza "smear layer"-ul restant pe suprafata radiculara dupa indepartarea mecanica a tesutului de granulatie, placii bacteriene si a tartrului dentar, eliminarea acestui "smear layer" asigurand interactiunea si precipitarea EMD pe suprafata radiculara curata. Aceasta interactiune este vitala pentru regenerarea parodontala care include formarea de cement, ligamente parodontale cu fibre de colagen orientate functional si de os alveolar.

Utilizarea PrefGel asigura indepartarea "smear layer"-ului si expunerea matricei colagenice a dentinei si cementului prin demineralizare selectiva si fara a afecta vitalitatea tesuturilor parodontale inconjuratoare.Agentii demineralizanti care actioneaza la pH acid (acid citric, acid fosforic) indeparteaza si ei "smear layer"-ul dar exista riscul ca acestia sa provoace necroza tesuturilor parodontale inconjuratoare si sa denatureze matricea colagenica.

Siguranta si eficacitate Siguranta utilizarii EMD a fost probata clinic si imunologic. Nu s-au obiectivat reactii imunologice specifice la 4 saptamani dupa aplicarea EMD si nici cresteri ale nivelului de anticorpi. Lipsa raspunsului imunologic este explicabila prin gradul inalt de asemanare dintre proteinele matricei smaltului de origine porcina si umana. Eficacitatea: documentatia clinica s-a obtinut printr-o serie de studii realizate in SUA si Suedia. Pacientii au fost urmariti timp de 3 ani si au demonstrat imbunatatiri atat clinice cat si radiologice semnificative la dintii tratati cu EMD in comparatie cu utilizarea chirurgiei parodontale ca unic mijloc terapeutic :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.