Embrologie si anatomie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

Placa (placodul) cristalinian prezinta o depresiune, apoi se transforma intr-o vezicula care va da nastere viitorului cristalin.
Cupa optica este formata din doua foite: foita externa (posterioara) care va da nastere epiteliului pigmentar al retinei si foita interna (anterioara) care devine pluristratificata si va genera celelalte elemente ale retinei: celulele vizuale, bipolare si ganglion[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Embrologie si anatomie

Placa (placodul) cristalinian prezinta o depresiune, apoi se transforma intr-o vezicula care va da nastere viitorului cristalin.
Cupa optica este formata din doua foite: foita externa (posterioara) care va da nastere epiteliului pigmentar al retinei si foita interna (anterioara) care devine pluristratificata si va genera celelalte elemente ale retinei: celulele vizuale, bipolare si ganglionare. Cavitatea virtuala dintre aceste doua foite ale cupei optice poate deveni reala cu continut lichidian in cazul unei decolari de retina.

Ectodermul situat anterior de cristalin impreuna cu lama mezodermala din jurul cristalinului vor forma corneea. Mezenchimul care inconjoara cupa optica se diferentiaza formand invelisul globului ocular. In jurul corneei se formeaza cute epiblastice din care vor rezulta conjunctiva si pleoapele. In luna a saptea a vietii intrauterine deschiderea palpebrala este completa. Vitrosul primitiv se dezvolta din mezodermul primitiv care patrunde in cupa optica si formeaza atat vitrosul cat si sistemul vascular hialoidian. Ulterior, vitrosul primitiv se resoarbe si apare vitrosul definitiv, avascular.

Artera hialoida care se afla in vitrosul primitiv si care vascularizeaza retina si cristalinul in timpul vietii intrauterine dispare lasand ca relicva canalul hialoidian Cloquet ce poate uneori persista dupa nastere. Mezodermul din partea anterioara a cupei optice va forma tesutul conjunctiv al corpului cilian si irisului ca si zonula lui Zinn. De asemenea mezodermul va forma tunica vasculara a ochiului, coroida, iar in afara, sclera, echivalentul meningelor cerebrale.
Aparatul lacrimal se dezvolta in cursul lunii a treia intrauterine pe seama epiteliului conjunctival al fornixului superotemporal.

Celulele ganglionare ale retinei trimit axonii lor spre creierul anterior, formand nervul optic. Papila nervului optic (discul optic) si nervul optic se dezvolta la nivelul pediculului optic, care leaga prozencefalul de veziculele optice primitive. Mielinizarea fibrelor nervului optic incepe la nivelul segmentului cerebral si ajunge pana la lama criblata unde se opreste. Fibrele optice dau nastere in saptamana a saptea chiasmei optice, iar in saptamana a zecea fac sinapsa cu celulele corpului geniculat lateral.

Radiatiile optice se dezvolta concomitent cu substanta alba cerebrala. Mielinizarea incepe de la cortexul occipital spre corpul geniculat, abia la sfarsitul lunii a patra dupa nastere fiind mielinizate toate tractusurile corticale. Ochiul nou-nascutului raportat la dimensiunile corpului este foarte dezvoltat, avand o lungime de 17mm si prezinta o hipermetropie de +2 +4 dioptrii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.