Emanciparea femeii

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Liceu

In anumite societati, femeia era fortata chiar sa isi venereze sotul, un exemplu cutremurator fiind ritualul pe care trebuia sa il urmeze orice nevasta din vechile societati hinduse, care consta in sinuciderea de bunavoie prin ardere pe rug in cadrul slujbei de inmormantare a sotului ei. Intr-o lume a barbatilor care ocupau posturile cele mai importante, remunerate pe masura, femeile se multumeau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Emanciparea femeii

In anumite societati, femeia era fortata chiar sa isi venereze sotul, un exemplu cutremurator fiind ritualul pe care trebuia sa il urmeze orice nevasta din vechile societati hinduse, care consta in sinuciderea de bunavoie prin ardere pe rug in cadrul slujbei de inmormantare a sotului ei. Intr-o lume a barbatilor care ocupau posturile cele mai importante, remunerate pe masura, femeile se multumeau cu joburile care extindeau, bineinteles, rolul de acasa: doica, croitoreasa, femeie de serviciu, etc., neoferindu-li-se ocazia de a isi dezvolta si fructifica aptitudinile ascunse.

De-a lungul timpului, destinul femeii a fost conditionat de istoria proprietatii private. Barbatul, ca proprietar al pamantului isi insusea prada capturata in lupta, astfel s-a conturat rolul sau in economie si dreptul ereditar la mostenire. In societatile patriarhale, casatoria nu semnifica decat trecerea femeii din proprietatea tatalui in cea a sotului.

Astfel, chiar si in societatile emancipate cum era cea ateniana, femeia traia ferecata in gineceu, alaturi de sclave si copii, iar in anumite societati din Egiptul antic, ideea de femeie ca proprietate si simplu obiect era dusa atat de departe incat atunci cand sotul murea, femeia era ingropata de vie alaturi de el pentru ca acesta sa poata fi ingrijit de ea si pe lumea cealalta.

Miscarea de emancipare a femeii a demarat abia in secolul al XVIII-lea, in cadrul curentului iluminist, in ciuda ideilor care sustineau ca femeia trebuie sa fie la dispozitia barbatului si a copiilor, ca ea ar fi capabila sa creeze numai la nivelul legilor naturii, adica aducand pe lume copii.. In acele timpuri, femeia maritata era lipsita total de drepturi, ea intra in patrimoniul de bunuri al sotului, odata cu zestrea si ii datora acestuia "supunere oarba si fidelitate absoluta, in caz contrar sotul, care avea drept la adulter, putea sa-i administreze orice pedeapsa, chiar si moartea."

(Sima,Tudora, 2004, p. 19). Accesul la invatamantul superior le-a fost permis femeilor abia in cea de-a doua jumatate a secolului XIX. In Romania, miscarea pasoptista propune un program de modernizare a societatii romanesti, cu influente asupra intregului proces de dezvoltare economica, politica si sociala si pune mare accent pe emanciparea femeii prin cererea de drepturi egale pentru ambele sexe, in acelasi an miscarile pentru drepturile femeii au capatat amploare in mai multe tari, chiar si in Statele Unite, astfel lupta pentru egalitate devenind un fenomen global. Nicolae Balcescu "isi exprima speranta ca emanciparea femeii va deschide portile unei noi civilizatii" (Zamfir, Elena;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.