Elvila

2x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.61

nivel: Facultate

     1. Prezentarea societatii ELVILA     În 1994, Viorel Catarama era considerat unul dintre cei mai bogati si mai în voga oameni de afaceri din România. La începutul anilor 90 a fost începutul perioadei sale de glorie. Fondata în martie 1990, cu 1000 de dolari, societatea Elvila International a urcat, dupa doar un an de activitate, în fruntea topului firmelor cu c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elvila

     1. Prezentarea societatii ELVILA     În 1994, Viorel Catarama era considerat unul dintre cei mai bogati si mai în voga oameni de afaceri din România. La începutul anilor 90 a fost începutul perioadei sale de glorie. Fondata în martie 1990, cu 1000 de dolari, societatea Elvila International a urcat, dupa doar un an de activitate, în fruntea topului firmelor cu cea mai buna cifra de afaceri. Reputatia omului de afaceri a fost zguduita ulterior de mai multe scandaluri financiare, însa afacerile cu mobila l-au atras cel mai mult.

     În 2002, situatia financiara a lui Catarama arata foarte bine, Elvila fiind evaluata la 61 milioane de euro. În 2001, cifra de afaceri a producatorului de mobila Elvila a fost de 935,85 miliarde de lei (circa 36 milioane de euro), în scadere în termeni reali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Desi în dolari cifra de afaceri a fost mai mica decât în 2000, indicatorul calculat în euro a fost mai mare cu aproape 5%.

     Obiectivul strategic al Elvila este cresterea productivitatii, tinta careia i se subordoneaza toate celelalte masuri - investitii, reducerea normelor de consum si de timp. Ca urmare, se remarca reducerea cu 600 a numarului mediu de angajati ai companiei, pâna la 4.500, pentru ca trebuie sa creasca productivitatea.

     Pentru urmatorii ani, compania estimeaza o crestere în termeni reali a cifrei de afaceri între 5 si 10% anual. Rata profitului este de 8-10%. Compania nu distribuie dividende, tot profitul merge la fondul dezvoltare, fiind investit.     2. Produsul

     Elvila are patru fabrici de mobila situate în Beius, Piatra Neamt, Râmnicu Vâlcea si Mizil. Sucursala Elmoberom din Beius este una dintre cele mai moderne fabrici de mobila din România, conceputa sa produca cu mare randament si înalta calitate toate categoriile de mobilier ce pot fi realizate din panouri. Tehnologia de ultima oaa se îmbina armonios cu maiestria acumulata in cei 29 de ani de prezenta pe piata mobilei, cu preocuparea pentru cresterea continua a nivelului calitatii. Pentru cine cauta grupe de colt, mobilier de bucatarie, camere de tineret, biblioteci, mic mobilier, scaune, cu alte cuvinte mobilier functional, cu un bun raport calitate/pret, Elmoberom este prima alegere. Este cel mai mare producator de grupe de colt din Sud-Estul Europei ce dispune de o capacitate de productie de 15.000 grupe de colt pe luna. Dispune de o forta de munca de 1270 de salariati. Are o capacitate de productie anuala de circa 22.6 mil. euro. Din volumul productiei realizate anual, cca 85% îl reprezinta exportul, format în principal din: grupe de colt, mese, scaune etc. Materia prima folosita: stejar, fag, PAL furniruit, PAL melaminat. Piata internationala de desfacere: Germania, Austria, Elvetia.

     Sucursala PAMEX din Piatra Neamt este un binecunoscut nume în domeniul mobilierului rustic si de arta. Si-a câstigat reputatia prin abordarea cu maxima seriozitate a cerintelor clientilor. Ponderea exportului în volumul productiei realizate este de 95%. Mobilierul din lemn masiv de rasinoase, în stil R produs aici este din ce în ce mai cautat atât pe piata interna cât si pe cea externa, datorita calitatilor deosebite de executie cât si a pretului accesibil. Efectivul de 500 de salariati, este specializat în productia de dormitoare, sufragerii, biblioteci, camere de tineret, mobilier de birotica, grupe de colt etc. Productia de mobilier se realizeaza într-o sortimentatie diversificata, cu thenologii de fabricatie specifice combinatiilor diverselor esente lemnoase. Aici realizându-se si mobilier în solutii demontabile. Materia prima folosita: rasinoase, cires, stejar, fag. Piata internationala de desfacere: Germania, Austria, Elvetia, Olanda, SUA.

     Sucursala RELAXA din Mizil. Acest nume înseamna confort, produse cu un design deosebit, un excelent raport calitate /pret, posibilitatea de adaptare la preferintele cumparatorului, într-un cuvânt simbolul unui ambient confortabil. Rezultatul a 30 de ani de experienta a dus la crearea de produse ce corespund întocmai exigentelor consumatorilor. Certificarea prin standardul ISO 9001 a dus la diversificarea gamei produselor de mobilier tapitat. Produsele executate aici, canapele, fotolii, paturi si saltele se prezinta într-o larga paleta de culori, forme si dimensiuni. Cu un efectiv de 750 de salariati, este cel mai mare producator de mobilier tapitat si saltele din România. Capacitatea lunara de productie: 2.000 garnituri de hol 3-2-1; 5.000 saltele. Are o capacitate anuala de productie de circa 11,3 mil. euro. Materia prima folosita: plus, stofa, scai, piele. Piata internationala de desfacere: Franta, Germania, Austria, Elvetia, Olanda, Belgia, Israel.

     Din productia celor patru fabrici, 70% se duce la export, în timp ce restul ajunge în cele 46 de magazine ale companiei Elvila. Aceasta situatie are si dezavantajele ei. Având 70% export, în permanenta statul datoreaza companiei TVA, firma creditând practic statul român cu 25-30 miliarde lei. Acest lucru a creat o mare problema întreprinzatorului în prima parte a anului 2001, când acesta nu a avut lichiditatile necesare platirii salariilor.

     Alaturi de posibilitatea achizitionarii de mobilier, Elvila pune la dispozitia clientilor diverse servicii:

     Design interior

     - consultanta oferita de arhitecti;

     - conceptie si proiectare la nivel profesional

     - design exclusiv în conformitate cu dorintele dumneavoastra;

     - elaborarea de proiecte de amenajare interioara a vilei sau apartamentului dumneavoastra.

     Elvila pune la dispozitia clientilor si un vast sortiment de materiale (lemn, plus, stofe, scai, piele, accesorii etc) de unde acestia pot alege ceea ce îi caracterizeaza cel mai bine. Majoritatea materialelor folosite sunt din import având calitati foarte bune.

     Comanda

     Elvila ofera serviciul de comanda ferma:

     - pe baza de catalog (se poate comanda orice produs aflat în catalog);

     - pe baza produselor expuse (se poate comanda orice produs aflat în expozitie sau se poate lansa serviciul de executie pe baza de proiect).

      > Livrarea comenzii pe baza de catalog se face în maximum 30 de zile lucratoare de la lansarea comenzii.

      > Livrarea comenzii pe baza produselor expuse se face în maximum 30 de zile lucratoare de la lansarea comenzii.

      Montaj-transport

     Transportul mobilierului la domiciliul clientului este gratuit. Pentru aceasta se folosesc autodubele din dotarea fiecarui magazin - acolo unde ele exista. Montajul pieselor de mobilier achizitionate din magazinele Elvila se face în mod gratuit de catre personalul specializat al magazinului. Exceptie de la acest sistem face magazinul din Bucuresti unde se aplica:

     - 4% din valoarea produselor achizitionate, pentru o valoare totala mai mare de 12.000.000 lei;

     - 6% din valoarea produselor achizitionate, pentru o valoare totala mai mica de 12.000.000 lei;

     Vânzare în rate

     Magazinele Elvila pun la dispozitie sistemul de vânzare în rate, structurat astfel:

      > sistem de creditare pe 1 an;

      > sistem de creditare de la 1an la 3 ani

     În cazul creditului pe durata unui an, dobânda perceputa se situeaza în intervalul 43% - 48%.

     În cazul creditului de pâna la trei ani, dobânda perceputa se situeaza în intervalul 45% - 50%

     [dobânda are o evolutie fluctuanta în timp]

     Sistemul de creditare se realizeaza numai prin BCR. Conditiile ce se impun în vederea obtinerii unor astfel de credite sunt:

      - sa fii salariat;

      - sa existe doi giranti;

      - asigurare ASIBAN;

      - avans între 0% si 15%. - functie de fiecare sucursala BCR     3. Pretul si distributia

     Firma are asadar 46 de magazine, din care 18 proprietate personala, 19 închiriate si 9 în franciza. Nu lucreaza cu distribuitori, nu vinde clientilor terti, iar în magazinele proprii sunt expuse numai produse Elvila. Preturile Elvila sunt cu 30% mai mici decât alte produse similare de pe piata pentru ca firma nu lucreaza cu credite. La credite se va apela doar pentru achizitionarea de noi fabricii (în prezent se afla în negocieri cu mai multe fabrici în acest sens), magazinele se vor face exclusiv din resurse proprii. Pentru acest an, compania a alocat peste 3 milioane de dolari pentru extinderea activitatii.

     Ca exemplu de pret, bucataria Vero produsa de Elvila costa 325 euro+TVA.

     Magazinele prin care Elvila îsi distribuie produsele sunt situate în orasele: Arad, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Braila, Bucuresti, Calarasi, Cluj Napoca, Craiova, Constanta, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Petrosani, Pitesti, Piatra Neamt, Ploiesti, Râmnicu Vâlcea, Resita, Târgu Mures, Târgoviste, Timisoara, Tulcea, Slobozia, Vaslui.

     În plus, firma intentioneaza mai deschida un centru comercial Elvila la Constanta, similar celui de la Bucuresti. Practic, compania va investi peste 5 milioane de euro pentru a-si consolida pozitia pe piata si pentru a realiza cresterea estimata a cifrei de afaceri.     4. Promovarea

      Elvila are un departament special de creatie-marketing, care face cercetari de piata, participa la târguri, studiaza reviste de specialitate, face sondaje, astfel încât promovarea produselor companiei sa fie eficienta. Pentru anul 2002 compania va investi în publicitate peste 500.000 de euro, aceasta valoare reprezentând 25-40% din piata publicitatii pentru industria mobilei.

     Pentru promovare s-a apelat la publicitatea mass-media materializata prin difuzarea de materiale publicitare prin PRO TV si Antena 1 sub sloganul "Elvila, universul mobile". Acesti doi vectori au fost alesi deoarece au acoperire în orasele cu sedii de magazine Elvila. De asemenea, s-a ales si promovarea în paginilor revistelor dedicate femeilor (Cosmopolitan, Avantaje, Viva, Unica) calitatea tiparirii. Pentru difuzarea materialelor publicitare au fost selectate slot-urile orare care ating target-ul format din persoane cu venituri medii si peste medie, cu vârste cuprinse între 25 si 40 ani.

     De asemenea, se face în permanenta promovarea produselor si serviciilor, prin intermediul pliantelor, a articolelor cu caracter publicitar din ziare si reviste (Ziarul Financiar, revistele Banii si BIZ) si a paginii de internet www.elvila.ro.     5. Patrunderea pe piata internationala

     În urma cu câteva luni, Elvila a deschis primul magazin de mobila la Chisinau si urmareste sa se extinda la Sofia si Moscova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.