Elvetia - paradis fiscal

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Economia Elvetiei este una dintre cele mai stabile economii ale lumii. Politica sa plina de succes pe termen lung in domeniul sigurantei financiare, efectuate in bancile elvetiene a facut din Elvetia un A rai financiar A>> al investitorilor si al investitiilor acestora.In acelasi timp a creat o economie care se bazeaza masiv pe fluxul extern constant de investitii. Din cauza dimensiunilor reduse [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elvetia - paradis fiscal

Economia Elvetiei este una dintre cele mai stabile economii ale lumii. Politica sa plina de succes pe termen lung in domeniul sigurantei financiare, efectuate in bancile elvetiene a facut din Elvetia un A rai financiar A>> al investitorilor si al investitiilor acestora.In acelasi timp a creat o economie care se bazeaza masiv pe fluxul extern constant de investitii. Din cauza dimensiunilor reduse ale tarii( 41.277 km2, din care suprafata apei este de 1280 km2) si a specializarii inguste a fortei sale de munca, industria fina si de precizie, respectiv comertul si finantele sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii economice a tarii.

Dintr-o tara saraca la sfarsitul secolului al XIX-lea, care exporta, in principal imigranti si mercenari, la sfarsitul anilor '60, Elvetia ajunge sa se laude cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume si cu cel mai mic nivel al somajului.In 2011, pentru a treia oara, Elvetia se situeaza in topul global al competitivitatii conform raportului elaborat anual de Forumul Economic Mondial, in timp ce Statele Unite au cazut cu doua locuri, pe pozitia a patra.

Elvetia se claseaza pe primul loc printr-o excelenta capacitate de inovare si o cultura de business sofisticata. Institutele sale de cercetare sunt printre cele mai performante din lume, iar investitiile majore in R&D ( Research and development) ale companiilor, sustinute de un suport puternic acordat drepturilor de proprietate intelectuala face ca rezultatele acestor eforturi sa se transforme in produse de succes pe piata internationala.

Ca tara mica si cu foarte putine resurse naturale , cu exceptia peisajului care atrage turisti, Elvetia a fost fortata sa gaseasca solutii pentru a putea economisi resursele limitate si sa caute nivele cat mai inalte de diferentiere, pentru a putea concura.
Absenta unei piete locale de desfacere semnificative, spre deosebire de concurenti precum SUA si Japonia, a impins de la inceput Elvetia catre o strategie globala si catre investitii permanente in dezvoltarea diferentiatorilor si a avantajului competitiv ;

pozitia sa de tara mica, cu doar 7 milioane locuitori , a determinat Elvetia sa se dezvolte intr-un numar impresionant de directii, industrii si servicii si sa detina o pozitie globala competitiva in multe dintre acestea, companii precum Nestle, Hoffman - La Roche, Rolex, Phonak sau Ciba - Geigy sunt doar cateva exemple de redutabili competitori globali. Lipsa de resurse si forta de munca a dat un imbold catre inovare si automatizare, dar mai ales a accelerat cresterea abilitatii de a concura pe segmente cat se poate de specializate, o diferenta majora fata de strategia competitiva a Germaniei cu care se aseamana foarte mult ca abordare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.