Elvetia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.37

nivel: Liceu

Confederația Elvețiană
Stat în Europa;
Suprafața: 41 288 km pătrați;
Locuitori: 7.164.000 loc (dintre care 19,6% straini);
Capitala: Berna;
Orase mai mari: Zurich (337.000 loc.), Geneva (173.000 loc.), Basel (169.000 loc.)

Limbi oficiale: germana, franceza, italiana;
Limba naționlă: retroromana;
Economia: Țară cu economia dezvolt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elvetia

Confederația Elvețiană
Stat în Europa;
Suprafața: 41 288 km pătrați;
Locuitori: 7.164.000 loc (dintre care 19,6% straini);
Capitala: Berna;
Orase mai mari: Zurich (337.000 loc.), Geneva (173.000 loc.), Basel (169.000 loc.)

Limbi oficiale: germana, franceza, italiana;
Limba naționlă: retroromana;
Economia: Țară cu economia dezvoltată bazată pie industria prelucrătoare și servicii (finanțe și turism). Ind. Prelucrătoare (peste 1/3 din pop. activă, circa 2/5 din produsul național brut. Industria a fost orientată spre poducția de mașini, aparate și bunuri metalice cu un consum limitat de metal (aparate de precizie, ceasuri, locul 2 pe glob).

Elveția reprez. locul 1 în lume ca și centru financiar a lumii. Principala sursă a venitului național o constituie veniturile ce-i revin din capitalul străin plasat în băncile elvețiene.
Moneda națională: francul elvețian;
Venit: 33 340$/loc.;

Atractii turistice.
In estul Elvetiei se afla faimoasa statiune St. Moritz-patronul sporturilor de iarna .Alte statiuni sunt Davos si Klosters, ultima fiind preferata de familia regala britanica .Arosa e renumita ca statiune familiala atractiva cu o multime de partii pentru cei de nivel mediu iar Flims-Laax-Falera se bucura de posibilitati de prima clasa pentru practicarea snowboarding-ului .

Verbier in Valais e vestita prin ascensoaele ce urca pana spre Mont-Fort (3329 metri) de unde ai o priveliste uluitoare a celor mai inalte piscuri din Alpi printre care Mont Blanc, Weisshorn si Matterhorn .La N-E de Verbier, langa orasul Sierre se afla Crans-Montana .Zermatt si Saasfee cu multimea de ghetari din apropiere sunt alte 2 destinatii pentru schi .

Lacurile din Elvetia ofera locuri incantatoare pentru o multime de sporturi acvatice, incepand de la scufundari si schi nautic la windsurfing si navigatie .Printre sporturile extreme, celebre sunt: saltul de 45 de metri in zona prapastiei din Grindelwald sau plonjonul in gol, 120 metri, legat de coarda, de pe telefericul Stockhorn, in Oberlandul bernez, aproape de Thun .

OBICEIURI, TRADIȚII ȘI ACTIVITĂȚI ALE ELVETIENILOR:

Avand o gandire ordonata, grijulii cu banii si constienti de mediu, elvetienii acorda o atentie deosebita detaliului .Nu e de mirare ca ei sunt buni la conducerea bancilor, hotelurilor si cailor ferate, dar si la fabricarea ceasurilor de mana si executarea unor proiecte ingineresti complexe . Elvetienii sunt o natiune iubitoare de sport, iar terenul montan e ideal pentru nasterea unor campioni la sporturile in aer liber .

De-a lungul timpului, o pleiada de celebritati a fost atrasa de Elvetia datorita combinatiei sale de neutralitate si toleranta. Astazi Elvetia e privita ca un refugiu pentru cei extrem de bogati, care nu sunt urmariti aici de paparazzi si de ziarele de scandal.

Elvetienii iubesc artele .Pentru o natiune extrem de conservatoare, Elvetia a produs cateva forme de arta extrem de inovativa in ultimii 100 de ani: dadaismul in literatura si inovatiile arhitecturale ale lui Le Corbusier-cel mai influent arhitect al secolului, pentru care,simplificarea designului era o prioritate .In fiecare oras mare exista o Kunsthaus(galerie de arta) .

Muzica, baletul, filmul sunt la loc de onoare aici .In fiecare sat exista un Musikverein (club de muzica) .Ecoul sunetului de bucium inca mai umple vaile pe data de 1 august, ziua Nationala a Elvetiei .
Bucataria elvetiana e vestita in toata lumea .Ce poate fi mai ispititor decat ciocolata elvetiana si branzeturile, in special cascavalul Emmentaler si Gruyère.

Vinurile elvetiene sunt castigatoare de medalii internationale, cel mai bine pastrat secret fiind cel al obtinerii vinurilor dulci .In ceea ce priveste ciocolata, toate micile orase au ,,Chocolatiers’’ specializati, care deseori prepara propriile specialitati .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.