Elisabeta si Maria Stuart

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Margareta Tudor a dat nastere lui Iacob al V-lea Stuart, si din casatoria lui Iacob al V-lea cu franceza Maria de Guise s-a nascut Maria Stuart, care a venit pe lume putin timp inaintea mortii tatalui sau, trezindu-se, inca din leagan, regina unui popor crancen. Mama-sa, Guise, regenta Scotiei, o crescuse in Franta, unde devenise o tanara cu obrazul prelung si palid, ai carei ochi frumosi ii placu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Elisabeta si Maria Stuart

Margareta Tudor a dat nastere lui Iacob al V-lea Stuart, si din casatoria lui Iacob al V-lea cu franceza Maria de Guise s-a nascut Maria Stuart, care a venit pe lume putin timp inaintea mortii tatalui sau, trezindu-se, inca din leagan, regina unui popor crancen. Mama-sa, Guise, regenta Scotiei, o crescuse in Franta, unde devenise o tanara cu obrazul prelung si palid, ai carei ochi frumosi ii placura delfinului Francisc.

Abia se casatorisera cand socrul ei, Henric al II-lea, muri, astfel ca Maria Stuart, regina Scotiei, se vazu si regina Frantei. Or, ea era, ca ruda de sange a dinastiei Tudor, cea mai apropiata mostenitoare a tronului Angliei - si poate chiar regina Angliei, daca Elisabeta era considerata bastarda. Isi poate imagina oricine importanta pe care o dadea intreaga Europa faptelor si sentimentelor acestei tinere femei, suverana peste trei regate. In 1560, sotul ei, tuberculos, muri de o boala de urechi; factiunea Guise pierdu in Franta toata puterea si Maria Stuart trebui sa se intoarca in Scotia.

II. Ea trebuia sa domneasca peste o tara foarte putin facuta ca s-o primeasca. Noua religie reforAZmata exercitase o atractie imediata si asupra poAZporului scotian, caruia, sarac si sobru, nu-i placuse niciodata modul de viata feudal al episcopilor caAZtolici, si asupra nobililor scotieni, care, ademeniti de pilda englezilor, ravneau sa prade manastirile. O serie de revolutii si contrarevolutii religioase se terAZminase, gratie sprijinului Elisabetei, prin victoria partidei protestante, a Congregatiei Domnului, asoAZciatie semipolitica, semireligioasa, in care erau reprezentati poporul, biserica si nobilii, acestia din urma facandu-si jocul sub titlul de lorzi ai congreAZgatiei. Cardinalul182 fusese mutilat si aruncat pe fereastra din palatul sau din Saint-Andrews.

Un juramant solemn, sau covenant, prestat si respectat cu seriozitatea caracteristica acestei semintii, legase intre ei si cu Dumnezeu pe toti protestantii Scotiei. Adevaratul stapan al Scotiei era, pe vremea reintoarcerii Mariei Stuart (1561), un pastor, John Knox, om redutabil prin forta si ingustimea credintei sale si a carui bolovanoasa elocventa biblica placea compatriotilor sai. Knox fusese preot catolic, apoi anglican. El este acela care l-a constrans pe Cranmer sa suprime ingenuncherea in Prayer Book, editia a doua. Dupa moartea cardinalului a fost facut prizonier la castelul din Saint-Andrews de catre truAZpele franceze trimise in ajutorul acestuia si a stat nouasprezece luni pe galerele regelui Frantei.

Pe vremea Mariei Tudor traise la Geneva si fusese cucerit pe de-a-ntregul de doctrina calvinista. Ca si Calvin, Knox credea in predestinatie; el gandea ca adevarul religios trebuie cautat numai in scripturi, fara amestecul nici unei dogme introduse de oameni; cultul trebuia sa fie auster, fara pompa si fara icoane; institutia calvinista "Patriarhii bisericii" trebuia sa inlocuiasca pe episcopi si arhiepiscopi; in fine, ca el, John Knox, era unul din alesi si inspirat direct de Dumnezeu.

Convingandu-i de toate acestea pe scotieni, facuse din Kirk-a scotiana o biserica presbiteriana, fara ierarhie, cu totul demoAZcratica. In fiecare parohie credinciosii isi numeau pastorii lor si, in adunarile generale ale bisericii, pastorii si laird-ii183 laici sedeau alaturi. Alianta dintre squires si oraseni in vederea controlului asuAZpra coroanei, alianta care in Anglia se incarnase in parlament, lua in Scotia forma unei adunari ecle-ziastice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.